V-ați fi gândit oare vreodată că roșiile pe care le consumați crude pot deveni periculoase? Sau că și merele intră în această categorie? Ei bine, trebuie să știți că există anumite alimente care vă pot îmbolnăvi dacă le consumați fără a le găti înainte. Iată, mai exact, cinci dintre alimentele care nu trebuie consumate crude.
Laptele proaspăt are numeroase beneficii, dar lapte proaspăt nu înseamnă și crud. Astfel că laptele nepasteurizat sau nefiert se regăsește pe lista alimentelor care nu trebuie consumate crude. Acesta poate conține bacterii și germeni periculoși, care vă pot îmbolnăvi și vă pot provoca infecții grave, cum ar fi salmonella, listeria sau E-coli.
Ouăle crude nu trebuie consumate așa. Chiar dacă locuitorii din țări ca Japonia sau Coreea se consumă ouă crude, specialiștii în nutriție vă sfătuiesc să nu faceți asta. Chiar dacă există un mit conform căruia ouăle crude sunt o opțiune mai sănătatoasă, studiile efectuate indică contrariul. Prin urmare, absorbția de proteine este mai mare în cazul ouălor gătite. Mai mult decât atât, ouăle crude pot da și infecții cu salmonella, așadar acestea fac parte dintre alimentele care nu trebuie consumate crude.
Surprinzător, dar se pare că și merele fac parte dintre alimentele care nu trebuie consumate crude. Deși se spune că un măr pe zi te ține departe de medic, trebuie să aveți grijă mare atunci când îl consumați. De ce? Deoarece trebuie să evitați să mestecați și semințele, întrucât acestea conțin amigdalin, un compus chimi care conține cianură. De altfel, cotoarele a aproximativ 40 de mere conțin doza letală, așadar e bine să prevenim.
Caju se înscrie pe lista alimentelor ce nu trebuie consumate crude. Deși nucile sau alunele caju reprezintă o gustare sănătoasă, care reduce colesterolul rău, scad riscul de a face atac de cord și ajută la menținerea greutății sub control, atunci când sunt consumate crude, aceste alune conțin o substanță toxică, denumită urusiol, care se mai găsește și în iedera otrăvitoare și în coaja fructului de mango.
Poate cea mai surprinzătoare de pe această listă a legumelor care nu trebuie consumate crude este roșia. Chiar dacă roșiile sunt consumate crude, îndeosebi pe timpul verii, un nou studiu realizaat de Universitatea Cornell indică faptul că atunci când sunt gătite, cantitatea de antioxidanți este mai mare. De aceea, pentru a beneficia la maximum de proprietățile lor, roșiile ar trebui gătite înainte de a fi consumate. Mai mult decât atât, roșiile se găsesc pe locul al zecelea în topul alimentelor cu pesticide, motiv pentru care trebuie să vă asigurați că le-ați spălat bine înainte de a le consuma. Peste toate, pe lista alimentelor ce nu ar trebui consumate crude se mai regăsesc și: ciupercile, cartofii, kale, făina ori germenii de grâu.