Dacă organismul îţi dă semne că ceva este în neregulă, trebuie să ştii că acest aliment gustos te va pune pe picioare. Uşor de preparat, este perfect dacă vrei să mănânci sănătos.
Datorită numeroaselor substanțe nutritive pe care le conține, somonul poate avea nenumărate efecte benefice asupra sănătății. În plus, este foarte uşor de gătit şi delicios, iar nutriţioniştii îl recomandă chiar şi persoanelor care ţin diete pentru a slăbi. Este o sursă importantă de proteine şi acizi graşi, motiv pentru care acest peşte tine de foame şi elimină poftele.
De asemenea, datorită acizilor graşi Omega 3 şi 6, nivelul de trigliceride scade semnificativ, prin urmare inima va fi ferită de probleme grave. Tot acizii graşi sunt responsabili şi de funcţionarea creierului, arată studii recente. Se pare că grăsimile polinesaturate favorizează dezvoltarea celulelor nervoase. Nu ai fi crezut, nu-i aşa?!
Ei, bine, beneficiile somonului pentru sănătate nu se opresc aici. Mâncând mai des acest peşte, vei avea un risc mult mai mic de a suferi de migrene, scleroză, obezitate, psoriasis, colită ulcerativă sau broala Crohn.
Alături de ouă, somonul este una dintre cele mai bune surse naturale de proteine. Acestea previn căderea părului, ajută la dezvoltarea musculară şi îmbunătăţesc aspectul părului şi a pielii.
Un alt avantaj al consumului de somon este faptul că reprezintă o sursă importantă de vitamina D care ajută la asimilarea corectă a calciului în organism. De asemenea, medicii susţin că acest peşte te fereşte de cancer datorită conţinutului de Omega 3 şi Omega 6 care scad semnificativ toxicitatea la nivel celular. În final, este important de ştiut că o porţie de somon te poate face mai fericit şi mai energic. Acizii graşi conţinuţi reduc apariţia stresului emoţional şi a depresiei.
Specialiştii avertizează să avem grijă şi la ce fel de somon cumpărăm! Conform acestora, trebuie să citim cu atenţie ambalajul: cele care au etichetă de produse eco MSC (Marine Stewardship Council www.msc.org) provin de la o crescătorie de pești verificată, în timp ce peștele certificat de ASC (Aquaculture Stewardship Council www.asc-aqua.org) provine de la crescătorii de pește administrate cu responsabilitate față de mediu. Cantitatea recomandată de medici este de două porţii pe săptămână!