Încerci să reduci din greutate? Te antrenezi din greu? Îți calculezi fiecare calorie, dar rezultatele întârzie să apară? Probabil mănânci aceste alimente care te țin departe de reușită. Este vorba despre produse care conțin foarte puține substanțe nutritive comparativ cu numărul de calorii, cunoscute drept”calorii goale”.
Alimentele bogate în calorii, dar care nu aduc beneficii pentru sănătate deoarece nu conțin elemente nutritive sunt considerate de către specialiști calorii goale. Printre ele se numără unele grăsimi, zahărul, alcoolul sau alimentele procesare. Pentru aceste produse a apărut și alternativa lor sănătoasă.
Cu toții am auzit de binele pe care îl aduce siropul de agave corpului nostru, ca înlocuitor la zahăr, ale uleiului de cocos, ca substituit pentru uleiul de floarea-soarelui, sau ale sucurilor din fructe și legume, în locul celor carbogazoase. Indiferent de context sau cantitate, oamenii presupun că aceste alimente sunt sănătoase, chiar în lipsa unor dovezi care să confirme acest lucru.
De pildă, o linguriță de sirop de agave ar putea fi mai sănătoasă în comparație cu câteva lingurițe de zahăr alb rafinat. Însă, cu toate că este un îndulcitor natural, nu înseamnă că nu conține o cantitate mare de calorii goale, lucru valabil și în cazul uleiului de cocos. Studii recente au arătat despre faimosul ulei că este bogat în grăsimi saturate și este la fel de dăunător precum baconul, uleiul de palmier sau untul. Concluzia este că are un aport caloric mare și nu are nutrimente.
Cât despre sucurile proaspăt făcute din legume și fructe, în realitate, acestea, prin procesul de stoarcere, rămân fără mare parte din fibre, ele fiind îndeosebi substanțele nutritive conținute. Rămâne doar fructoza, adică zahărul. Deci, din nou calorii goale.
„Regula cea mai importantă în nutriție este să ne hrănim înainte să începem o activitate, nu la finalul ei. Trebuie să nu uităm și că suntem oameni cu bioritm lumină-întuneric, pentru că am trăit în peșteră trei milioane jumătate de ani și curent electric avem de 150. Ne-am adaptat, dar nu total, așa că bioritmul nostru este încă lumină-întuneric, iar mesele consistente să fie în perioada în care este lumină.
Noi, cei în care trăim într-o zonă temperată, trebuie să avem grijă să facem aceste modificări de vară-iarnă. Vara putem să luăm cina mai târziu fiindcă ziua e mai lungă, în schimb iarna trebuie să mutăm cina consistentă mai devreme și, eventual, să luăm o gustare, pentru că noi totuși stăm mult mai mult trezi. O supă, o mâncare de legume, pește, în niciun caz ciolan cu fasole”, a declarat Simona Tivadar, medic primar, într-un interviu pentru Antena 1.