Clătite a la chef Florin Dumitrescu. Ingrediente și mod de preparare pentru rețeta unuia dintre cele mai plăcute deserturi din lume. Motivul pentru care nu se pune zahăr în aluat și alte trucuri oferite de celebrul bucătar de la Antena 1.
Grecii antici făceau clătite numite τηγανίτης (tēganitēs), ταγηνίτης (tagēnitēs) sau ταγηνίας (tagēnias), toate cuvintele derivând din τάγηνον (tagēnon), „tigaie”. Cele mai vechi referințe atestate sunt în lucrările poeților din secolul al V-lea î. Hr. Cratinus și Magnes, când foile de clătite erau făcute cu fâină de grâu, ulei de măsline, miere și lapte și erau servite la micul dejun. Un alt fel de clătite a fost σταιτίτης (staititēs), din σταίτινος (staitinos), „de făină sau aluat de spelt”, derivat din σταῖς (stais), „făină de spelt”.
„Rețeta perfectă de clătite pentru mine conține 200 grame de făină, 1 ou și undeva în jur de 400 – 450 ml lapte. Trebuie bătută foarte mult, foarte bine, să nu fie nici prea groasă, nici prea subțire. Nu vă recomand să puneți zahăr în aluat pentru că se va carameliza în tigaie din cauza temperaturii și nu veți putea întoarce foaia de clătită. Aveți încredere în mine. E mai bine fără zahăr. Apoi, cel mai important pas este testul polonicului.
Aluatul trebuie să curgă din el, să nu fie prea gros și nici prea subțire. Clătita, dacă pare că e ceva așa simplu, ei bine, nu e. Nu degeaba în Franța sunt și universități pentru clătite. Școli de clătite la nivel de academie, atât de artă este clătita. După ce aluatul este gata, începe să prăjești clătitele.
Tigaia trebuie să fie încinsă, dar nu foarte încinsă, pentru că posibil să se ardă untul. Luam unt rece și murdăm puțin tigaia, după care turnăm aluatul și în întindem în toată tigaia. Nu vă temeți dacă prima foaie de clătită nu vă iese. Nici mie nu-mi iese niciodată prima foaie, deși aluatul e bun”, a povestit chef Dumitrescu într-un videoclip publicat pe contul de Youtube deținut de lanțul de magazine LIDL.