Alimente pe care să nu le bagi niciodată în friteuza cu aer. Ce riscă să pățească

Alimente pe care să nu le bagi niciodată în friteuza cu aer. Ce riscă să pățească
Tine cont de aceste sfaturi

Pentru unii entuziaști din domeniul alimentar, friteuza cu aer este un aparat intuitiv care poate găti orice și orice. Ei bine, nu chiar orice. Există alimente pe care să nu le bagi niciodată în air fryer, pentru că va ieși un dezastru și vei rămâne întrebându-te ce să mănânci.

Ce să nu pui în friteuza cu aer

Înțelegerea a ceea ce poate și ce nu poate merge într-o friteuză cu aer necesită înțelegerea modului în care funcționează o friteuză cu aer.

Fie că sunt în formă de coș sau de cuptor cu prăjitor de pâine, aceste aparate sunt echipate cu un element de încălzire și un ventilator puternic care se află deasupra alimentelor.

Ventilatorul suflă căldura în jur, înlăturând umiditatea pentru a crea exteriorul crocant și bine rumenit. Nu este o friteuză, ci un cuptor de convecție micuț și îmbunătățit, iar unele se descurcă mai bine decât altele.

Evită compozițiile și aluaturile moi

În ciuda numelui său, friteuza cu aer nu este o friteuză adevărată. Aceasta poate face crocant un produs care a fost în prealabil prăjit, dar dacă pui în ea o bucată de pui crud (sau orice altceva) cu pastă care picură, nu vei obține rezultatele pe care le vrei. Așadar, dacă vrei să faci pui shanghai, mai bine rezumă-te la tigaie sau cuptor.

Alimente ușoare

Alimentele mici și ușoare vor fi zdruncinate de vânturile puternice ale aparatului de prăjit cu aer. Uneori, acest lucru nu este o mare problemă , dar poate fi frustrant dacă, de exemplu, învelișul delicat de pane sau de ierburi este zburat de pe friptură sau carne.

Nu alege alimente care sunt prea mari

Friteuza cu aer este eficientă doar dacă aerul fierbinte poate circula în jurul alimentelor, iar obiectele care acoperă toată tava împiedică acest lucru să se întâmple. Așadar, nu pune alimente care să ocupe tot spațiul, pentru că nu se vor găti uniform.

Evită vasele adânci

Mâncărurile groase, în straturi, cum ar fi  plăcintele sau lasagna, prezintă o multitudine de probleme. Chiar dacă găsești o farfurie care este suficient de mică pentru a permite aerului fierbinte să circule în mod corespunzător în jurul vasului, lipsa elementului de încălzire de la baza friteuzei înseamnă că partea superioară se gătește mult mai repede decât stratul inferior, ceea ce duce la un preparat rece pe fund, umed și cu crusta înmuiată, scrie lifehacker.

Evită excesul de umiditate

Încălzirea în air fryer a supei este o idee proastă. Vântul  împrăștie lichid peste tot, ceea ce poate cauza probleme cu elementul de încălzire – iar un element de încălzire ars e o mare bătaie de cap.

O lingură de apă pentru a menține legumele umede în timp ce se prăjesc este în regulă, dar evită să adaugi mai mult decât atât (din motive de sănătate și siguranță).