Alimente pe care le poți mânca după ce expiră. Câte zile mai sunt bune, de fapt

Alimente pe care le poți mânca după ce expiră. Câte zile mai sunt bune, de fapt
Care sunt alimentele pe care le poți mânca după ce expiră

Care sunt alimentele pe care le poți consuma după ce expiră și câte zile mai sunt bune acestea, de fapt. În multe cazuri, datele indicate pe ambalajele produselor „a se consuma înainte de…” dau un termen orientativ. Excepție face, desigur, hrana pentru bebeluși, care în niciun caz nu trebuie folosită după termen. Însă restul cazurilor, rămâne loc de interpretare.

Ce alimente poți mânca după ce expiră

Spre exemplu, în SUA există și inscripționarea „vindeți înainte de…”, autoritățile sanitare fiind de acord că după acel termen, lactatele sunt sigure o săptămână, ouăle 3-5 săptămâni, iar carnea tocată numai 1-2 zile.

Laptele

Laptele pe care l-ai scos din frigider este probabil încă bun de consum, însă, cu toate acestea, depinde și de tipul de lapte. În general, laptele cu un conținut mai mare de grăsime rezistă mai puțin. Este indicat să îl miroși pentru a vedea dacă nu s-a acrit.

Ouăle

Data indicată pe cartonul de ouă poate fi ignorată, acestea fiind bune de consum încă săptămâni bune. În acest caz, testul apei este cel mai bun: trebuie să pui un ou în apă, dacă el plutește sau stă vertical, atunci oul trebuie aruncat.

Pastele

Pastele uscate pot sta în cămară doi ani după data de expirare, până să fie preparate. Dacă preferi pastele proaspete, trebuie să le gătești la cel mult cinci zile după termenul de expirare. După ce le-ai preparat, ele pot fi mâncate încă o săptămână, iar pastele congelate țin până la opt luni.

Brânza

Multe dintre brânzeturile tari se pot consuma luni de zile după termenul înscris. Chiar dacă fac puțin mucegai, acesta poate fi îndepărtat, iar brânza devine bună pentru consum. Brânza camembert sau brie poate face mucegai alb, care este în regulă, însă trebuie să fii atent la mucegaiul portocaliu, albastru sau verde, care indică faptul că brânza nu mai este bună de consum.

Ingrediente uscate

Trebuie să știi că ingrediente precum sarea, piperul, făina, zahărul și praful de copt rezistă mult timp, deoarece nu conțin apă. Însă un miros ciudat poate indica faptul că sunt infestate.

Carne crudă, pui și pește

Carnea crudă și peștele țin numai două zile la frigider, însă țin mai mult timp depozitate în congelator. Astfel, un pui sau un curcan congelat între poate fi încă bun un an sau chiar mai bine de un an. Carnea tocată nu trebuie însă ținută în congelator mai mult de patru luni. În ce privește peștele crud, el se poate congela pentru nouă luni, însă peștele afumat numai o perioadă de șase luni.