07 nov. 2020 | 13:08

Alimente bogate în potasiu – de ce este atât de important acest element pentru sănătatea noastră

Știri generale
Alimente bogate în potasiu - de ce este atât de important acest element pentru sănătatea noastră
Alimente bogate în potasiu

Mâncatul sănătos a devenit din ce în ce mai promovat și mai practicat, mai ales în ultima perioadă de timp. Desigur, acesta este un lucru foarte bun și chiar indicat de specialiști. Acest lucru este benefic pentru sănătatea noastră, ne dă o stare de bine și avem mai multă energie pe parcursul zilei. Se spune că în trecut oamenii mâncau mult mai sănătos. Însă, odată cu trecerea timpului, au apărut multe restaurante de timp fast-food, având un impact negativ asupra societății din punct de vedere al alimentației sănătoase.

În cele din urmă, a devenit un trend mâncatul sănătos. Mai ales că, în momentul de față, ești doar la un click distanță de informații ce țin de nutriție. De exemplu, știi cât de important este potasiul pentru sănătatea noastră?

Importanța potasiului în organism

Potasiul este un mineral esențial corpului ce ajută la buna funcționare a tuturor celulelor și țesuturilor din organismul uman. Potasiul este esențial pentru sănătatea inimii și pentru buna funcționare a sistemului muscular. Acest mineral se găsește aproximativ 98% intracelular și restul de 2% extracelular. Acesta se găsește, în general, mai ales în mușchi, ficat, piele, oase, globule roșii, nervi, în fluidele corporale și creier.

de-ce-e-important-potasiu

de-ce-e-important-potasiu

Absorbția potasiului din alimente sau ca și supliment se produce la nivelul mucoasei intestinale. De aici, se elimină prin urină și într-un procentaj mai scăzut prin scaun. De cele mai multe ori, cantitatea de potasiu pe care o eliminăm depinde de cantitatea de potasiu pe care o ingerăm. Sportivii trebuie să fie mai atenți la nivelul de potasiu din corp, deoarece prin transpirație și încălzirea corpului, pot apărea pierderi mari de potasiu. Doza zilnică de potasiu, atât pentru femei cât și pentru bărbați, este de aproximativ 4-5 grame.

Efecte importante ale potasiului

  • Reduce riscul bolilor cardiovasculare și tensiunea arterială

Un rol important în echilibrul potasiului din organism îl joacă sodiul. O cantitate exagerată de sodiu față de potasiu poate duce la creșterea tensiunii arteriale. Deci, este indicat să consumăm puțin mai mult potasiu și mai puțin sodiu. În acest fel, putem preveni apariția bolilor cardiovasculare.

  • Menține sănătatea oaselor și mușchilor

Alimentele ce sunt bogate în potasiu mențin un mediul alcalin în organism. Aportul de potasiu are legătură cu menținerea nivelului de calciu la persoanele adulte sănătoase. De asemenea, sunt anumite ce studii ce demonstrează că o cantitate mai mare de potasiu poate avea un efect pozitiv asupra creșterii densității oaselor.

  • Reduce riscul formării pietrelor la rinichi și îi protejează

Oamenii de știință eu efectuate studii asupra șobolanilor hipertensivi. Aportul mai ridicat de potasiu a avut un efect pozitiv asupra organismului și s-a dovedit a fi eficient pentru protecția rinichilor. De asemenea, acest lucru nu influențat tensiunea arterială. Pietrele la rinichi se regăsesc atunci când în urină se regăsește o cantitate ridicată de calciu. După cum am menționat deja, o cantitate potrivită de potasiu reduce cantitatea de calciu din urină.

alimente-bogate-in-potasiu

alimente-bogate-in-potasiu

Alimente bogate în potasiu și cantitatea de potasiu la 100 g

  • Banane – 350 mg
  • Tărâțe de grâu – 1160 mg
  • Ouă fierte – 180 mg
  • Smochine și piersici crude – 1100 mg
  • Stafide – 860 mg
  • Carne de pui  – 300 mg
  • Ciocolată cu lapte – 420 mg
  • Pătrunjel – 1000 mg
  • Fistic – 970 mg

 

 

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Capital.ro
Top 5 alimente care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate | Dr. Cezar: ”E favorizantă pentru apariția cancerului”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro