Există un fruct miraculos, denumit și Aurul Peruanilor. Specialiștii spun că lucuma are puteri miraculoase și efecte deosebite asupra sănătății noastre. Mai nou se găsește și în România.
Fructele sud-american cu carne galbenă lucuma prezintă un puternic efect asupra sănătății cu abundența sa glorioasă de antioxidanți, fibre, carbohidrați, vitamine și minerale. După ce a ajuns în cele din urmă și în România, lucuma este adesea consumată sub formă de pulbere. Poate fi adăugată la feluri de mâncare și smoothie-uri gustoase, și adesea cu aromă dulce.
Lucuma este un fruct cu carne galben portocalie care provine din America de Sud. Este cunoscut sub numele de „Aurul incașilor”, deoarece se pare că aceștia erau fani ai acestui fruct ”A fost folosit pe scară largă în Imperiul Inca și a fost considerat un simbol al fertilității și al creației”, spun specialiștii.
Datorită naturii uscate a cărnii sale, lucuma se consumă de obicei în suc de fructe, milkshake și înghețată. În plus, poate fi cumpărat în format pulbere. Pudra poate fi adăugată la alimente sau băuturi pentru a oferi o textură mai dulce. Se pare că are gustul unei încrucișări între cartoful dulce și arțar.
Lucuma este plină de antioxidanți, vitamina B, minerale, fibre și carbohidrați. Planta are și un indice glicemic foarte scăzut, ceea ce înseamnă că este un îndulcitor excelent, și atât de sănătos. Poate ajuta la stabilizarea zahărului din sânge, reducând în același timp pofta și pofta de mâncare, făcându-l excelent pentru terciul de dimineață. Un studiu al Universității Rutgers a constatat, de asemenea, că extractul de lucuma a avut un efect antiinflamator asupra vindecării rănilor și a îmbătrânirii pielii.
Alte beneficii minunate pentru sănătate ale fructului includ proprietățile sale de stimulare a imunității, precum și proprietățile sale naturale de antibiotice și antimicrobiene. Un lucru de reținut, totuși, este că există puține informații cunoscute despre siguranța consumului pe termen lung de pulbere de lucuma. Specialiștii spun că are efecte miraculoase și că poate fi folosit în alimentație cu regularitate. Vă oferim, în rândurile care urmează, beneficiile acesti fruct:
Lucuma poate fi consumat crud, dar cel mai frecvent se găsește într-o formă uscată, sub formă de praf, care este adesea folosit ca îndulcitor natural.
O lingură cu 7,5 grame de pulbere de lucuma oferă:
Lucuma conține mai puțin zahăr, dar mai mulți nutrienți decât zahărul de masă. Mai precis, are aproximativ jumătate din carbohidrați și cu 75% mai puțin zahăr decât aceeași cantitate de zahăr de masă. Pudra de Lucuma oferă, de asemenea, o cantitate relativ bună de fibre solubile și insolubile, spre deosebire de majoritatea altor îndulcitori obișnuiți, cum ar fi zahărul de masă.
Fibrele insolubile adaugă volum în scaun și previn constipația, ajutând mâncarea să se miște ușor prin intestin. Fibrele solubile vă hrănesc bacteriile intestinale care, la rândul lor, produc acizi grași cu lanț scurt, cum ar fi acetat, propionat și butirat. Acestea sunt apoi utilizate ca hrană de către celulele din intestin, menținându-le sănătoase.
Aceste grăsimi cu lanț scurt protejează, de asemenea, împotriva inflamației și ameliorează simptomele tulburărilor intestinale, inclusiv sindromul intestinului iritabil, boala Crohn și colita ulcerativă. O lingură cu 7,5 grame de pulbere de lucuma oferă, de asemenea, o parte din calciu, fier, potasiu, niacină și vitamina C, deși aceste cantități acoperă în general mai puțin de 1% din valoarea zilnică. Cu toate acestea, este mai hrănitor decât alți îndulcitori populari.
Lucuma conține o varietate de antioxidanți. Aceștia sunt compuși puternici care vă ajută să vă protejați celulele de daunele provocate de moleculele foarte reactive numite radicali liberi. Consumul unei diete bogate în antioxidanți poate ajuta la protejarea împotriva afecțiunilor de sănătate.
Ajută la tratarea unor boli de inimă și anumite tipuri de cancer. Lucuma este, de asemenea, ambalat cu vitamina C. În plus, se crede că polifenolii din lucuma oferă o protecție puternică împotriva afecțiunilor cronice, cum ar fi diabetul și bolile de inimă. Cu toate acestea, cercetarea asupra tipurilor specifice de antioxidanți din lucuma este limitată și sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege pe deplin potențialele beneficii antioxidante ale acestui fruct.
În ciuda faptului că este bogat în carbohidrați, lucuma poate oferi o anumită protecție împotriva diabetului de tip 2. În parte, acest lucru se poate datora faptului că majoritatea carbohidraților săi sunt complexi. Glucidele pot fi împărțite în trei categorii:
Lucuma poate oferi mai multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi reglarea nivelului zahărului din sânge, îmbunătățirea sănătății inimii și furnizarea unei doze puternice de antioxidanți. Totuși, cercetarea este limitată. Dacă sunteți curios cu privire la acest fruct și pulbere exotică, încercați să înlocuiți zahărul de masă din băuturile sau alimentele dvs. cu o cantitate mică din acest îndulcitor natural, sănătos.