Atunci când ne decidem să cumpărăm anumite produse din marile magazine, avem pretenția ca acestea să fie sigure și să nu ne trezim cu surprize. Se pare că nu este o regulă, cel puțin nu în cazul de față, și vorbim despre un aliment retras de urgenţă din magazine din cauza pericolului din rafturile celor de la Carrefour. Citește mai departe și vezi despre ce aliment este vorba.
Conform unui comunicat publicat de ANSVSA, încă din septembrie, se pare că mrele retailer Carrfeour are probleme la conseverle de pește pe care le comercializează.
La data de 11 septembrie, ANSVSA preciza că au fost retrase de la vânzre mai mulște produse din gama de conserve din pește ca urmare a descoperirii de Listeria monocytogenes. La acel moment era vorba de file de somon norvegian afumat, conservele la 200 de grame.
Află despre: Produsele retrase de urgență din Lidl și Kaufland. S-a dat alertă alimentară, se întâmplă acum în Germania
Se pare că acest gen de infectări, mai ales la peștele afumat la rece, cum ar fi somonul sau păstrăvul afumat și peștele conservat, cum ar fi gravlax, este din ce în ce mai des. Motivul apariției este că aceste alimente nu sunt gătite complet în timpul procesului de producție pentru a distruge orice listeria care ar putea fi prezentă și, prin urmare, prezintă un risc mai mare de infectare.
Dar, deși reprezentanții ANSVSA impuneau retragerea acestor produse, se pre că lucrurile nu au fost rezolvate pe deplin. Așa se face că vorbim și azi de un aliment retras de urgenţă din magazine din cauza pericolului.
Noile cazuri, conform presei locale, au apărut într-un alt magazin Carrefour, dar de data asta în Drobeta-Turnu Severin, fiind vorba de conseva de șprot în sos tomat, sub brand-ul ”Home Garden”.
Află despre: Produsul retras de urgență din magazinele Lidl și Kaufland. E alertă alimentară, nu trebuie consumat sub nicio formă
Deși aveau data de expirare în 2026, clienții magazinului aveau să descopere în conserva cumpărată o infectare cu viermi, din aceeași familie a Listeria monocytogenes.
Clienții aveau să și filmeze cele descoperite, iar ulterior Carrefour anunță că alimentul a fost retras de urgenţă din magazine din cauza pericolului.
Având dovada filmată, precum și bonul, clienții aveau să facăa cuzații dure la adresa comerciantului, iar acesta avea să emită un comunicat prin care înștiință că a retras de urgenţă din magazine din cauza pericolului.
”Siguranța clienților noștri este prioritară și acționăm conform principiului precauției pentru garantarea sa, astfel încât luăm întotdeauna toate măsurile necesare pentru fiecare caz în parte, în acord cu recomandările autorităților.
În urma reclamației primite de la clientul nostru în data de 28.10.2023 legat de produsul Conservă SPROT SOS TOMAT 170G HOME GARD, brand: HOME GARDEN, cu dată de expirare în 2026, furnizor SAFEWAY INTERNATIONAL IMP SRL, am luat rapid o serie de măsuri de precauție și ne-am oferit să oferim clientului imediat alte produse la schimbul celor cu probleme.
Am retras de urgență de la raft toate loturile ale produsului respectiv din magazin, continuând apoi cu retragerea națională a acelorași loturi.”, anunță retailer-ul.
Listeria monocytogenes, spun specialiștii, poate fi găsită într-o mare varietate de alimente de origine vegetală și animală. Peștele afumat la rece sau la cald este adesea contaminat și, prin urmare, este, de asemenea, suspectat de a transmite această boală.
Citește despre: Produsul retras din magazinele Lidl. Ce bacterie au descoperit inspectorii, s-a întâmplat în Elveția
Pot fi afectate și alte produse din pește și fructe de mare consumate crude, cum ar fi sushi, sashimi și stridii sau produse conservate, cum ar fi peștele altoit.
Specialiștii mai atrag atenția că femeile însărcinate, persoanele în vârstă sau cele cu apărarea imunitară slăbită ar trebui să mănânce doar pește și fructe de mare care au fost bine încălzite, și nu peștele comercializat în conserve.
Produsele din pește și fructele de mare crude, afumate sau conservate, cum ar fi sushi, sashimi, stridii, pește afumat la rece sau la cald, de exemplu, somon afumat, și pește conservat, de exemplu, somon în formă de grătar, sunt frecvent contaminate cu listeria.
Datele statistice arată că, între 7 și 18 % din probele de produse din pește afumat la rece sau conservat examinate de autoritățile de monitorizare a alimentelor între 2007 și 2017 și între 3 și 9 % din probele de produse din pește afumat la cald conțineau L. monocytogenes.
Vezi despre: Un produs des cumpărat de români, scos de la raft. E periculos, nu îl consumaţi!
Chiar și concentrațiile scăzute de germeni sunt periculoase pentru grupurile de risc, de exemplu atunci când produsele sunt depozitate la domiciliu la temperaturi mai mari decât cele recomandate de producător sau când sunt consumate după data limită de consum.
Mai mult, manipularea produselor contaminate riscă să transfere listeria în alte alimente.