Alexandru Rafila, tras la răspundere de „analistul politic”, Dana Budeanu. Bătaia de joc cu care se confruntă toți pacienții internați în spitale

Alexandru Rafila, tras la răspundere de
Dana Budeanu și Alexandru Rafila

Calitatea sistemului de Sănătate din România a fost mereu pus la îndoială, având în vedere serviciile medicale deficitare, lipsa de igienă în multe unități medicale, calitatea alimentației pacienților. Chiar și așa, rezultatele medicilor români sunt de multe ori demne de apreciat, ei fiind eroii noștri, cei care le oferă o speranță la viață și celor aflați în situații cu adevărat demoralizante. Dana Budeanu a transmis recent un mesaj către ministrul Sănătății, căruia îi reproșează că nu a luat măsuri privind lipsa hrabei din spitale.

Hrana din spitale, bătaie de joc față de pacienți

Nu de puține ori au fost trase puternice semnale de alarmă privind hrana oferită în spitalele de stat din România. În cele mai multe cazuri, aceasta este insuficientă și nesănătoasă, un factor de risc care poate influența negativ starea de sănătate a pacientului, care este oricum slăbit.

Deși această problemă a fost dezbătută de mai multe ori în spațiul public, lucrurile par să nu se schimbe deloc, anumite servicii medicale rămânând la fel de precare. Din acest motiv, Dana Budeanu, prezentă ieri seară într-o emisiune, a venit cu noi informații primite de la paciente, care se plâng în continuare că mor de foame, în condițiile în care organismul a trecut prin intervenții delicate, precum nașteri sau alte operații.

„Subiectul mâncării din spitale este un subiect pe care l-am luat că piept singură. O mamă internată într-o maternitate din București, care născuse gemeni, mi-a trimis într-o dimineaţă porția ei de mâncare. Nu era nimic.

Era un cuțit șters pe o farfurie și o 2 felii de pâine puse pe un șervețel direct pe noptiera insalubră.
Asta a primit ea de mâncare şi de aici m-am declanșat în acea campanie pe care am dus-o cât am dus-o și care, mă rog, s-a finalizat cu dublarea anunțată de domnul Ciolacu, a sumei aferente unei bolnav în spitale de la 11 la 22 de lei.”, a transmis Dana Budeanu.

Dana Budeanu, supărată pe Alexandru Rafila

„Analistul politic”, Dana Budeanu se arată supărată de ministrul Sănătății, despre care spune că nu a luat măsuri pentru a se asigura că această situație a măncării din spitale se schimbă în bine.

Mai mult, ea spune că spitalele de stat sunt conduse de două tipuri de manageri: de cei care se descurcă excelent din banii alocați de stat și de cei care nu-și dau interesul pentru a face o treabă bună pentru oameni.

„Eu mă adresez domnului Rafila acum și sunt șocată că până la ora asta domnul Rafila a luat absolut nicio măsură în acest sens. Nicio măsură cu niciun manager de spital aflat în subordinea Ministerului Sănătății.

De-a lungul acestei campanii am prezentat multe spitale din țară, dar și din București care au un meniu excepțional din acei 11 lei, sunt spitale țară și în București care se descurcau excepțional.

Atenție, cu o anume parte dintre manageri am vorbit și ne-au spus că le rămân din cei 11 lei vreo 2 lei cu care fac alte lucruri, că mai au și cerințe speciale și că ăștia 2 lei îi adună pentru copiii grav bolnavi.

Deci există spitale care pun pe masa pacienților o mâncare excepțională cu acești bani, pentru că 11 lei nu este o sumă mică, așa cum s-a încercat să se urle.

Din moment ce un singur manager de spital se descurcă cu 11 lei înseamnă că toți managerii de spitale se pot descurca. Corect?”, a transmis creatoarea de modă, care de ceva timp încoace a devenit si analist politic, fiind cunoscută pentru seria de episoade din categoria „Verdict Politic”, acolo unde designerul comentează diferite evenimente politice din România.

„Banii de mâncare se fură”

În final, Dana Budeanu a povestit că a propus să facă o emisiune cu cele două tabere de medici, cei care se descurcă cu banii de la stat și cei care nu, pentru a trage o concluzie pertinentă.

Din păcate, concluziile nu sunt îmbucurătoare, iar anumite strategii de a îmbunătăți situația, au eșuat înainte de implementare. În final, Dana Budeanu îi reamintește lui Alexandru Rafila că banii alocați mâncării nu sunt folosiți în avantajul pacientului, ci se fură.

„Într-adevăr, într-unul dintre verdicte am făcut apel la domnul Mihai Gâdea și l-am rugat frumos dacă poate, să aducă în studio într-o parte managerii care nu se descurcă și în cealaltă parte managerii care se descurcă, pentru ca cei care se descurcă să-i ajute.

Pe partea aceasta, unde managerii nu se descurcă, sunt domnul Hârstoiu de la Spitalul Universitar, manager-ul Spitalului Floreasca, care după ce a rulat isteric inclusiv domnul Cîrstoiu, au postat repede de tot, niște farfurii cu mâncare excepțională.

La Spitalul Floreasca a durat fix 2 zile, 2 zile când s-au făcut poze. Probabil la Spitalul Universitar, fix de Paște în ziua respectivă s-au făcut pozele în bucătărie, la bolnavi nu a ajuns acea mâncare.

Am pozele toate din toate zilele cu toate datele. Acestea sunt spitale cu bugete uriașe. Sunt 100% convinsă de afirmația pe care o voi face acum.

Am făcut o anchetă în toate direcțiile, inclusiv cu personalul medical și cu medicii din toate aceste spitale, pentru că vorbesc cu absolut toți.

Și banii de mâncare se fură. Se fură, domnule Rafila, din moment ce un spital din țară sau din București poate cu 11 lei cu 22 ca acum să ofere mâncare excepțională bolnavilor, mâncare decentă”, a explicat Dana Budeanu la Sinteza Zilei de la Antena 3.