Autotitățile îți vor putea ridica mașina dacă faci această greșeală în trafic. Deputații au dat marți votul decisiv asupra unui proiect de lege care vizează regulile de gospodărire a localităților. Astfel, șoferii care parchează pe spații verzi sau prin parcuri, nu doar a celor de pe drumurile publice se vor alege cu mașinile ridicate.
Șoferii care își parchează mașinile pe spații verzi sau prin parcuri, nu doar a celor de pe drumurile publice, se vor alege cu mașinile ridicate. Deputații au votat marți proiectul de lege ce vizează regulile de gospodărire ale localităților, astefl încât acestea au verde la ridicatul de mașini.
De asemenea, potrivit proiectului de lege, votat marți, ce se îndreaptă acum către președintele țării Klaus Iohannis, pentru promulgare, în legislația actuală a fost introdusă interdicția de a parca orice tip de vehicul pe domeniul public, în afara spațiilor marcate în acest sens.
Astfel, după intrarea în vigoare a regulilor cuprinse în proiectul de lege, cei ce-și vor lăsa mașina pe spații verzi, parcări de reședință sau spații pietonale diverse, printre altele, vor risca ridicarea ei și, pe lângă asta sunt pasibili și de amendă. În plus, șoferii vor trebui să plătească mai multe taxe pentru recuperarea autoturismului, aici intrând taxa de transport și de depozitare.
De asemenea, dacă o mașină va fi lăsată pe domeniul public, “poliţia locală poate dispune măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculului”, se mai precizează în proiect. Cu toate astea, în cazul în care în mașină vor fi persoane, ridicarea mașinii nu va avea loc sau, iar dacă a fost deja începută, va fi întreruptă imediat.
În prezent, potrivit Codului rutier (OUG 195/2002), este posibilă doar ridicarea mașinilor de pe drumurile publice, nu și de pe domeniul public, această posibilitate nefiind inclusă în legislația momentului.
De altfel, așa cum apare și în motivația ce însoțește proiectul, “au existat inițiative anterioare pentru completarea OUG 195, cu aplicarea sancțiunii de ridicare a vehiculelor parcate pe spații verzi, eșuate din cauza faptului că această OUG reglementează exclusiv circulația pe drumurile publice”.
De asemenea, proiectul de lege mai stabilește și că atât persoanele fizice, cât și cele juridice vor avea mai multe obligații decât cele pe care le au în prezent în ceea ce privește îngrijirea unor bunuri pe care le au în proprietate. Mai exact, este vorba despre clădiri, terenuri sau vehicule.
Pe de altă parte, proiectul de lege ce conține modificările la legislația privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale NU este aplicabil în prezent. Proiectul de lege trebuie promulgat de președintele statului Klaus Iohannis prin decret și apoi publicat în Monitorul Oficial. După aceste demersuri proiectul de lege devine aplicabil.