Alertă meteo ANM. Vine potopul de azi: furtuni și grindină în majoritatea zonelor din România

Alertă meteo ANM. Vine potopul de azi: furtuni și grindină în majoritatea zonelor din România
Alertă meteo ANM. Vin furtunile: cod portocaliu în mai multe județe din România

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie vin cu noi alerte meteo. Ne așteaptă câteva zile de furtuni de porporții pe aproape tot teritoriul României. Care sunt zonele afectate de fenomenele extreme?

Alertă meteo ANM: Vin furtunile în România

Administrația Națională de Meteorologie a emis un mesaj nou de vreme severă. Noile avertizări vin cu un cod galben și unul portocaliu de vreme rea, ambele valabile în cursul zilei de azi, până mâine la orele 03:00. Conform specialiștilor, local în Oltenia și Moldova vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată ce se vor manifesta prin vijelii puternice, averse toreanțiale, grindină și frecvente descărcări eletrice.

Cantitățile de apă vor urma să depășească 35-50 de l/mp. Ploile vor fi abundente în zona de munte, Maramureș, Transilvania, local în Oltenia, Muntenia și Moldova. Vremea rece se va face simțită încă din cursul dimineții zilei de sâmbătă, 26 septembrie, persistând și pe tot parcursul ei. Cantitățile de apă vor trece de 50-60 de l/mp și izolat de 70-90 de l/mp. Vremea va continua să fie rece și duminică, mai ales în jumătatea de este a țării. Dacă până acum românii s-au săturat de temperaturile caniculare, toamna vine cu vreme în sfârșit mai relaxată pentru toți. Amintim că în vara aceasta ploile s-au făcut foarte rar văzute în cea mai mare parte a teritoriului.

Situația meteorologică în Românie
Situația meteorologică în Românie

Avertizările specialiștilor

COD GALBEN: Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată sâmbătă în sudul și centrul țării, precum și la munte, iar seara și în prima parte a nopții de sâmbătă spre duminică, în jumătatea de est a teritoriului. Se vor semnala averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp. Vântul se va intensifica treptat în toată țara, cu viteze la rafală în general de 45…60 km/h, iar în zona montană înaltă de peste 100…110 km/h. În Moldova, Muntenia și Dobrogea, începând din după-amiaza zilei de sâmbătă, vor fi rafale de 60…80 km/h. Notă: Vremea se va răci, sâmbătă mai ales în jumătatea de vest a țării, iar duminică și în rest.

COD PORTOCALIU: În zona de munte, precum și în Maramureș, Transilvania și local în Moldova, va ploua abundent și vor fi intervale în care se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată. Cantitățile de apă vor depăși 50…60 l/mp și izolat 70…90 l/mp. Local în Oltenia și Muntenia vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin vijelii puternice, averse torențiale, grindină și frecvente descărcări electrice. Cantitățile de apă vor depăși 35…50 l/mp. (Sursa: Administrația Națională de Meteorologie)