Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o nouă prognoză pentru ziua de joi, 24 septembrie. Cum va fi vremea în toată țara și care sunt temperaturile maxime?
Conform ultimelor informații oferite de către meteorologi, ziua de joi, 24 septembrie, va fi în continuare frumoasă. Temperaturile maxime sunt mai mari decât cele normale acestei perioade, iar finele zilei surprinde cu ceață. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare, averse și descărcări electrice, dar mai ales în prima parte a zilei, local la munte și în nord-vestul țării și pe arii restrânse în centru. Ploile vin cu caracter torențial și cantitățile de apă vor fi izolat mai neînsenmnate. Vântul urmează să sufle slab și moderat, dar cu câteva intensificări pe parcursul averselor. Maximele în general se vor încadra între 24 și 29 de grade Celsius.
Cele mai mari valori se vor înregistra în Lunca Dunării, iar minimele între 9 și 19 grade Celsius, mai scăzute însă în depresiuni. Vremea urmează să se răcească după 26 septembrie, iar spre finalul lunii sunt prognozate maxime medii de 10 grade Celsius și minime de 2-4 grade Celsius. În primele zile ale lunii octombrie se întrevede un proces de încălzire care va însemna o creștere a valorilor maxime spre 14 grade și minime cuprinse între 4-6 grade Celsius. Ploile se vor semnala după 23 septembrie, pe arii restrânse în perioada 26-29 septembrie, moment în care și cantitățile de apă vor fi local însemnate cantitativ.
Maxima zilei de joi, 24 septembrie, vine cu un cer predominant însorit și cu 29 de grade Celsius. Vânturi vin din partea de nord-est a teritoriului României cu 11 km/h și cu rafale de 11 km/h. Minima serii are 14 grade Celsius, alături de un cer mai mult senin. Vânturi vin din zona de est a României cu 7 km/h și cu rafal de 11 km/h.
„Prima lună de toamnă păstrează multe din caracteristicile sfârşitului de vară, vremea fiind, cel puţin în primele două decade, călduroasă. În plus, septembrie este o lună mai puţin instabilă, datorită persistenţei deasupra cele mai mari părţi a Europei, a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce uneşte Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european. Valorile temperaturilor medii lunare înregistrează o scădere destul de mică comparativ cu ultima lună de vară, august, la aceasta contribuind perioada mai scurtă de strălucire a Soarelui şi nopţile mai lungi şi mai răcoroase”
(Sursa: meteoromânia.ro)