Toamna își intră în drepturi. Meteorologii ANM au transmis că aproape toată țara va fi acoperită de nori și ploaie, iar cantitatea de precipitații nu va fi una neglijabilă. În unele zone, este posibil să cadă grindină și vor avea loc furtuni.
La noapte, vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit la această dată. Cerul va fi variabil în regiunile sudice, parțial noros în extremitatea de sud-est, unde se anunță și ploi slabe. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări pe crestele montate în sudul și sud-estul țării, cu viteze mai mari în estul Dobrogei și în zona Deltei. În Transilvania, izolat, vor fi condiții de ceață. Minimele vor fi cuprinse între -3 grade Celsius, în depresiunile Carpaților Orientali, și 12 grade Celsius, pe Litoral.
Și în Capitală vremea va fi mai rece decât normalul finalului lunii de septembrie, minima nopții fiind de doar 13 grade Celsius. Temperatura din timpul zilei va fi de 15…17 grade Celsius, vântul va sufla cu rafale de până la 23 de kilometri pe oră și vor fi șanse mici de ploaie, chiar și în a doua parte a zilei.
La munte
Vremea va fi frumoasă, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări pe creste. Variațiile termice față de intervalul anterior vor fi nesemnificative și se vor situa sub cele normale pentru sfârșitul lunii septembrie.
La mare
Vremea va fi rece, cu temperaturi maxime de 15…16 grade Celsius. Cerul va fi temporar noros și izolat vor fi condiții de ploaie slabă, în sudul zonei. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare și viteză de rafale de peste 55 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 9 și 12 grade Celsius. Temperatura apei mării va avea, în general, valori curprinse între 16 și 19 grade Celsius.
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 29 septembrie, ora 11:00 – 30 septembrie, ora 10:00
Fenomene vizate: ploi insemnate cantitativ, instabilitate atmosferică temporar accentuată
Zone afectate: conform textului și hărții
În Moldova, local în Transilvania, Maramureș și la munte vor fi perioade în care va ploua însemnat cantitativ și în care, îndeosebi în Moldova, se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată (averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină). În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și pe arii restrânse, mai ales în Moldova, 40…60 l/mp.
Notă: Miercuri (30 septembrie) și joi (01 octombrie) în vestul, centrul și nordul țării precum și la munte va ploua, iar prin acumulare cantitățile de apă vor fi însemnate, transmite Administrația Națională de Meteorologie.