Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o nouă prognoză pentru zilele următoare. Cum va fi vremea la început de săptămână? Din păcat, veștile nu sunt prea bune. Ce detalii au oferit meteorologii?
Specialiștii indică faptul că vremea se menține închisă și rece în următoarele zile. Trebuie să ne așteptăm la precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Aceste detalii sunt valabile și pentru Capitală. Cerul va fi noros și temporar se vor semnala precipitații mixte în Banat.
De asemenea, avem fenomene de sezon și în alte zone. Meteorologii declară că vom avea parte de ploi și trecător lapoviță în Oltenia, ploi locale în Muntenia și Dobrogea și în celelalte regiuni doar pe arii restrânse fulguieli sau burniță. Se va produce polei pe arii restrânse cu o probabilitate mai mare în vest.
Ninsorile vor fi predominante în zonele montane, iar vântul va sufla slab și moderat. Unele intensificări montane vor predomina ninsorile în sudul și sud-estul teritoriului, dar și în zona de munte. Temperaturile minime vor fi cuprinse între -6 grade Celsius în Maramureș și 7 grade Celsius pe litoral. Pe arii restrânse avem ceață deasă.
Vremea pentru Luni – Vremea va fi în continuare în general închisă, iar gradele continuă să scadă în termometre. Se vor semnala precipitații predominant sub formă de ninsoare local în Moldova și în zonele de munte, mai cu seamă ploi și lapoviță în Banat și pe arii restrânse în Transilvania, iar în regiunile de sud va ploua pe timp de zi, iar seara vor fi precipitații mixte.
”Dacă o masă de aer rece va fi adusă de vortexul polar, perioada cu ger se va stabiliza peste părți importante din Europa de Est”, a spus Tyler Roys, meteorolog AccuWeather. ”În Munții Carpați, care se întind de la centrul continentului și până în est, sunt progn”ozate condiții bune de schi în toată această iarnă”, a mai detaliat acesta.
„Este bine să ne aşteptăm în general la o iarnă care să se încadreze în norme, cu precizarea că această evoluţie normală presupune probabilitatea de apariţie a unor intervale, sperăm scurte, cu fenomene severe. Trebuie să ţinem cont şi de aceste posibile evoluţii mai severe ale vremii.
În România o iarnă normală nu este egal cu o iarnă uşoară.(…) Nu există în acest moment un semnal foarte clar, e destul de devreme ca să ne pronunţăm asupra perioadei de apariţie a fenomenelor severe. În situaţia cea mai optimistă, vom avea o iarnă la fel de blândă cum a fost cea anterioară. Nu e exclus ca această „blândeţe” să fie întreruptă de fenomene severe.
Iarna vorbim de viscole, de ninsori abundente sau perioade cu ger. Niciodată nu am fost scutiţi de astfel de perioade, pentru că acesta este specificul climatologic al ţării noastre”, a spus Florinela Georgescu la o dezbatere privind provocările iernii 2021-2022 pentru sistemul energetic naţional, organizată de Focus Energetic, potrivit Agerpres.