Vine gerul în România. Anunțul ANM este crunt, cele mai mici temperaturi din ianuarie

Vine gerul în România. Anunțul ANM este crunt, cele mai mici temperaturi din ianuarie
Vine gerul in Romania

Experții de la Agenția Națională de Meteorologie anunță cele mai mici valori termice din România. Iarna și-a intrat, cu adevărat, în drepturi, iar temperaturile au început să scadă drastic. Zonele din țară unde gerul și ninsorile se vor simți cel mai tare. Ce veste ne dă directorul ANM Elena Mateescu.

În ce zone ale țării vor fi ger și ninsori

Luna ianuarie devine păcătoasă, iar temperaturile vor scădea drastic în următoarea perioadă, fiind apropiate de cele obișnuite ale acestui interval din an. În zonele montane și în depresiuni, meteorologii se așteaptă la valori termice negative, de până la -17 grade.

Elena Mateescu, director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a explicat că vremea se va răci de la o zi la alta. Temperaturile se vor situa între -2 și 7 grade în toată țara. De marți, 11 ianuarie, vremea se răcește și mai tare.

„Ne aşteptăm la o vreme în răcire de la o zi la alta. Dacă mâine maximele la nivelul întregii ţări se vor situa de la -2 până la 7 grade Celsius, de marţi procesul de răcire va deveni mai intens. Vorbim de temperaturi în scădere, cu minime care care în drepesiuni să se situeze la -12 -13 şi -3 în restul ţării, în zona litoralului.

Vor fi temperaturi negative în toată ţara. E posibil ca miercuri şi joi, pe parcursul nopţilor şi dimineţilor să consemnăm cele mai scăzute valori ale temperaturilor minime de până în prezent din luna ianuarie, care în zonele depresionare e posibil să scadă la -15, -17 grade.

E posibil ca miercuri şi joi, pe parcursul nopţilor şi dimineţilor să consemnăm cele mai scăzute valori ale temperaturilor minime de până în prezent din luna ianuarie, care în zonele depresionare e posibil să scadă la -15, -17 grade.”, a declarat şefa ANM, la Digi 24.

Vremea se răcește și în București

Vin ninsori puternice în România. Potrivit informațiilor spuse de către meteorologi, cele mai friguroase zone ale României, în săptămâna ce urmează, vor fi în partea de vest, centru și est, unde temperaturile vor ajunge la valori cuprinse între -15 și -17 grade Celsius.

Temperaturile vor crește la sfârșitul săptămânii 10 – 16 ianuarie, când valorile termice vor atinge 8 – 9 grade în sudul și sud-estul țării.

„Vorbim de primele zile geroase cu valori care să scadă sub -15 -17 grade Celsius, cu minime negative mai mult de 3 zile consecutive pe parcursul acestei săptămâni.

Este posibil mâine să consemnăm precipitații sub formă de ninsoare locală în Moldova și zonele de munte, posibil ploi și lapoviță în Banat, pe arii restrânse în Transilvania, dar și intensificări ale vântului în regiunile extracarpatice.

Aici, vitezele la rafală, mai ales seara și noaptea, în jumătatea estică a Munteniei, în Dobrogea, Sudul Moldovei, să înregisteze valori de 55 până la 65 km/h, amplificând senzația de rece”, a completat directorul ANM pentru sursa citată.

Vremea o ia razna și în Capitală. În București vom avea parte de precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare în noaptea dintre duminică 9 ianuarie și luni, 10 ianuarie. Temperaturile vor fi de 7 – 9 grade Celsius, spre sfârșitul săptămânii viitoare.