Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis noi avertizări meteo. Experții au adus în prim-plan detalii despre prăpădul din câteva ore. România este la extreme. Vom avea parte de un cod galben de caniculă, urmat de un Cod portocaliu de vijelii în scurt timp. Atenționarea este emisă de ANM pentru perioada 2-3 iulie. Iată care sunt recomandările Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pentru perioada aceasta!
UPDATE ora 18:38: Un clip video publicat pe un cont de Facebook arată imagini devastatoare din Craiova. Ploile au făcut ravagii, iar străzile sunt inundate. Mașinile sunt luate pe sus, iar oamenii lipsiți de putere nu pot decât să se uite la cum agoniseala lor e luată de ploi.
Acoperișurile construcțiilor au fost smulse de vânt, mai mulți copaci au căzut la pământ sau pe mașini. Oamenii s-au trezit că sunt luați de ape, pe stradă sau în trafic, înălțimea șuvoaielor fiind chiar și de jumătate de metru (vezi galeria foto).
Știrea inițială:
Specialiștii ANM au venit cu atenționări. Vom avea parte de un cod galben de caniculă, urmat de un cod portocaliu de vijelii. Avertizările meteo sunt emise pentru perioada 2-3 iulie.
Administrația Națională de Meteorologică a emis un Cod galben de căldură și disconfort termic și unul de instabilitate atmosferică, dar și unul de instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice și ploi abundente.
Fenomene precum: instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice și ploi abundente își vor face apariția până la orele 22:00. În zonele de munte, în Maramureș, Transilvania, Oltenia, nord-vestul Munteniei și local în Moldova, iar spre seară și în Crișana vor fi vijelii puternice, cu rafale de peste 70-80 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină.
Se vor depăși local 35-40 și izolat 50-60 l/mp în intervale scurte. Codul galben de căldură și disconfort termic este valabil pe 2 și 3 iulie și indică faptul că în zonele joase din vestul, sudul și local în estul țării disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.
„În intervalul menţionat, valul de căldură se va menţine în zonele joase din vestul, sudul şi local în estul ţării, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 36 de grade, iar cele minime între 17 şi 20 de grade”, a transmis ANM.
„În intervalul menţionat, în majoritatea regiunilor, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 25…35 l/mp”, a arătat ANM.