Alertă meteo în toată România. Vestea cruntă dată de directorul ANM, vremea o ia razna

Alertă meteo în toată România. Vestea cruntă dată de directorul ANM, vremea o ia razna
Este alerta meteo in toata Romania

Este alertă meteo în toată România, potrivit meteorologilor Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Florinela Georgescu, directorul executiv ANM, a explicat la ce ne putem aștepta în perioada următoare. Care este vestea cruntă dată de reprezentantul ANM, vedeți în articolul de mai jos.

ANM anunță o vară călduroasă. Cât de curând poate apărea chiar codul roșu de caniculă

Meteorologii ANM averizează că temperaturile mari ne vor face probleme mari în zilele ce urmează. Conform estimărilor, canicula va topi România, mai ales astăzi și vineri.

„Da, a fost o dimineață caldă, mai ales pe partea de vest a țării, pentru că începe să conteze și temperatura de peste noapte. De aceea ne uităm atent ce se întâmplă și cu temperaturile minime, cum ne numim acelea de noapte. De ce spun asta? Pentru că temperaturi mai ridicate în cursul nopții înseamnă că avem din 24 de ore mai multe ore cu temperaturi foarte ridicate și așteptăm ca temperaturile acestea de peste noapte să mai crească în următoarele nopți.

Poate ele vor marca cea mai de senzație, să zic astfel, evoluție în următoarele 2 zile, iar temperaturile de peste zi să se mențină la aceste valori foarte ridicate, poate chiar un pic mai ridicate joi”, a declarat Florinela Georgescu, directorul executiv ANM, potrivit Antena 3.

Joi, cea mai caldă zi

Conform reprezentantei ANM, astăzi va fi ziua de vârf a perioadei caniculare.

„Apreciem noi că mâine (joi, 30 iunie n.red.) va fi vârful de căldură al acestui episod. Vom decide mâine dimineață ce se va întâmpla cu codurile. Trebuie să spunem că peste tot în țară astăzi au fost temperaturi foarte ridicate pentru această perioadă.

Sunt foarte ridicate, oricum, pentru că vedeți că lumea simte din plin efectul acestor temperaturi. Dar noi ne comparăm și la mediile perioadei, pentru că este un prim val de căldură destul de timpuriu”, a mai precizat Florinela Georgescu.

Canicula și-a făcut apariția mult prea devreme

Meteorologii recunosc că un astfel de val de căldură, cu ceva timp în urmă, era normal pentru luna iulie spre august, nicidecum pentru luna iunie, chiar dacă suntem la sfârșitul ei.

„Încă nu s-a terminat luna iunie da, prin tradiție, astfel de evenimente se întâmplă în iulie în prima parte a lunii august deja de anul trecut să zicem că am început o nouă tradiție, acela aceea a valurilor de căldură foarte timpurie.

Anul trecut pe vremea aceasta vorbeam tot aici cu dumneavoastră despre acel cod roșu care a fost emis în 24-25 iunie când în partea de vest a țării s-au înregistrat temperaturi până la 39 de grade, care unele dintre ele reprezintă recorduri cu care acum ne comparăm.

Deci ne uităm la ce se întâmplă în aceste zile dacă vom depăși ceea ce s-a înregistrat anul trecut fix în această perioadă”, a mai precizat directorul executiv al ANM.

România se confruntă cu seceta. Posibil să apară și coduri roșii de caniculă

Potrivit ANM, în ultimele luni nu a plouat nici o treime decât trebuia, astfel că situația este destul de gravă.

Și ce urmează ar putea fi și mai rău, întrucât experții ANM se așteaptă la o vară călduroasă, când va fi posibil să se emită și coduri roșii de caniculă.

„Sunt zone foarte afectate Moldova, parte din Transilvania, din Muntenia, Dobrogea continentală. Seceta este puternică, extremă în mare parte a țării și nu există semnalul că lucrurile s-ar s-ar ameliora cel puțin în perioada următoare.

Toate semnalele sunt pentru o vară călduroasă, deci posibil cu episoade repetate de caniculă și cu un deficit de precipitații.

Da, ne putem aștepta şi la cod roşu. În fiecare dimineață apreciem ce s-a întâmplat în ziua anterioare, deci în această seară vom vedea cât de mult ne-am ne-am apropiat de recordurile pentru această perioadă și, în funcție de materialele pe care le vom avea mâine dimineață, vedem dacă situația se va agrava sau se va menține constantă”, a conchis Florinela Georgescu.