Pe 24 martie 2022, Coreea de Nord testa un nou sistem de rachete cu capcități nucleare. Experții spun că racheta lansată de Coreea de Nord a implicat un test de zbor complet al unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) cu potențial de a transporta mai multe focoase nucleare. Conform acestora, Coreea de Nord încearcă să demonstreze că are „capacitatea de a plasa mai multe focoase nucleare și de a lovi ținte oriunde în Statele Unite”.
Coreea de Nord anunțat în martie anul curent, prin intermediul agenției sale oficiale Korean Central News Agency, că liderul său Kim Jong Un a ordonat lansarea rachetei balistice intercontinentale Hwasong-17, care a zburat 1.090 km și a atins o altitudine de 6.248 km, potrivit agenției de presă Yonhap din Coreea de Sud.
Lansarea a fost al 11-lea test de rachetă din COreea de Nord din acest an, inclusiv unul care a eșuat pe 16 martie. Testul din martie pune capăt în mod oficial unui moratoriu pe care Pyongyang l-a adoptat pentru sine în 2018 privind testarea unei rachete balistice cu rază lungă de acțiune.
Experții spun că, dacă racheta balistică intercontinentală testată de Coreea de Nord este de fapt o Hwasong-17, aceasta ar putea transporta mai multe focoase nucleare. Președintele american Joe Biden s-a întâlnit la Bruxelles cu premierul japonez Fumio Kishida, în marja reuniunii G-7 privind criza ucraineană, și a discutat despre testul ICBM efectuat de Coreea de Nord
Cei doi au convenit să continue să colaboreze pentru a responsabiliza Coreea de Nord. Administrația Biden s-a orientat către Toyko și Seul pentru a crea o cooperare trilaterală pentru a face față Pyongyangului.
Experții au declarat că lansarea a fost un test de zbor complet al unui ICBM, spre deosebire de testele efectuate de Coreea de Nord pe 27 februarie și 4 martie, despre care SUA au spus că nu au demonstrat o gamă completă de ICBM.
„Pe baza timpului de zbor și a altitudinii, acesta a fost cu siguranță un test complet al unui sistem ICBM”, a declarat Ian Williams, director adjunct al Missile Defense Project din cadrul Center for Strategic and International Studies.
ICBM-ul a zburat mai sus și mai departe decât precedentul record, Hwasong-15, testat în noiembrie 2017, potrivit lui Bruce Bechtol, fost ofițer de informații la Agenția de informații a apărării americane și în prezent profesor la Angelo State University din Texas.
Racheta lansată pe 24 martie a atins o altitudine maximă de 6.000 km și a parcurs o distanță de 1.100 km, potrivit unei evaluări a Ministerului japonez al Apărării. Prin comparație, Hwasong-15 lansat de Coreea de Nord în noiembrie 2017 a atins aproximativ 4.500 km la cea mai mare altitudine și 960 km distanță.
Hwasong-15 testat în 2017 a arătat, de asemenea, capacitatea de a atinge întregul continent american, deși nu a zburat la fel de sus ca ICBM-ul testat pe 24 martie. Experții au declarat că ICBM-ul pare capabil să transporte mai multe focoase nucleare, dar rămâne de văzut dacă ar putea lansa focoasele pe o traiectorie de zbor deasupra SUA.
Coreea de Nord nu a demonstrat că ar putea lansa un focos nuclear pe o rachetă balistică intercontinentală care să se deplaseze pe o traiectorie care să survoleze atmosfera americană fără ca focosul să se ardă, spun experții americani.
Coreea de Nord testează rachetele lansându-le în atmosferă la un unghi abrupt, astfel încât acestea să poată călători pe o așa-numită „traiectorie înălțată”. Până în prezent, Coreea de Nord „a testat doar rachete balistice intercontinentale pe traiectorii înălțate”, conform unei declarații preluate de BBC.