Alertă ANM: Nor toxic de fum de la Cernobîl se îndreaptă către Marea Neagră

Alertă ANM: Nor toxic de fum de la Cernobîl se îndreaptă către Marea Neagră
Un nor de fum toxic s-a ridicat la Cernobil si se indreapta sprea Marea Neagra

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis o alertă mai puțin obișnuită. Astfel, conform specialiștilor ANM, un nor toxic de fum de la Cernobîl, Ucraina, se îndreaptă către Marea Neagră. Încotro se va îndreapta acesta, vedeți în rândurile de mai jos.

Un nor de fum toxic se îndreaptă de la Cernobîl spre Marea Neagră. Unde va ajunge

Informația că norul de fum care se îndreaptă spre Marea Neagră a fost publicată de ANM pe pagina proprie de Facebook, joi, 19 mai 2022.

„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, pe parcursul zilei de 19 mai, se apreciază că direcția dominantă a vântului va fi dinspre nord-nord-vest către sud- sud-vest, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei – zona Odessa și nordul Mării Negre. Vântul va sufla în general moderat, cu viteze la rafală de până la 40…45 km/h. Începând din noaptea de joi-spre vineri (19/20 mai) circulația aerului se va reorienta și se va realiza dinspre vest către est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei. În zona de evoluție a norului de fum, în intervalul 19 – 21 mai, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă”, informează ANM.

Cum s-a creat norul de fum toxic

Autoritățile din Ucraina au anunțat miercuri un incendiu de vegetație în zona Cernobîl. Ucraina a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că noile incendii din zona din apropierea centralei nucleare din Cernobîl „nu au reprezentat o amenințare radioactivă”, a spus directorul general Rafael Mariano Grossi.

La finalul lunii martie, a avut loc un incendiu asemănător. Atunci AIEA declara că incendiile forestiere din jurul centralei nu prezentau un risc radiologic mare.

Ce substanță periculoasă conține norul de fum toxic

Conform Administrației Naționale de Meteorologie, concentrația de Cesiu-137 din norul de fum este la un nivel mic reprezentat de culoarea galbenă.

Cesiul-137 este un izotop radioactiv care se formează în principal ca un produs secundar al fisiunii nucleare a uraniului, în special în reactorul nuclear.  Acesta se regăsește în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, după explozia din 1986.

Când a avut loc accidentul nuclear de la Cernobîl

Accidentul nuclear de la Cernobîl s-a produs pe 26 aprilie 1986 și a constat într-o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. De altfel, la invazia Ucrainei, soldații ruși care au părtruns în zona Cernobîl, neprotejați, au sfârșit prin a ajunge radiați în spitale. Radierea s-a produs doar prin simpla ridicare a prafului din zonele contaminate.