A murit primul militar din cauza radiațiilor de la Cernobîl. Serviciul Militar a confirmat decesul acestuia. Conform informațiilor publicate, a fost validat primul deces determinat de radiațiile primite de la centrala nucleară. Compania ucraineană care se ocupă de administrarea centralelor nucleare a transmis acest lucru pe postul său de televiziune. Ce alte amănunte se mai cunosc până la această oră?
Un soldat rus a murit din cauza radiațiilor la care a fost expus. Serviciul Medical Militar a confirmat moartea sa. Informațiile publicate recent din cadrul instituției menționate arată că a fost validat primul deces din cauza radiațiilor primite de la centrala nucleară.
Energoatom este compania ucraineană care se ocupă cu administrarea centralelor nucleare și a transmis pe postul său de televiziune ultimele vești.
Nu mai puțin de 26 de soldați au fost internați în spital și 73 au ajuns în stare gravă, fiind transferați pentru recuperare. Dmytro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a declarat în cursul zilei de vineri că trupele ucrainene au preluat comanda asupra centralei nucleare.
Acestea au stopat inabilitățile produse de ruși de aproximativ o lună. Amintim că la o zi după începerea conflictului Agenția nucleară a Ucrainei a raportat niveluri crescute de radiații în zona fostei centrale de la Cernobîl. Experţii societăţii Ekoţentr atribuie creșterea de radiații gamma în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl.
„În prezent, toate instalaţiile nucleare din Ucraina sunt funcţionale şi în stare sigură şi nu există un pericol pentru mediu sau populaţie.
Totodată, menţionăm că măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii şi nu sunt semnalate depăşiri la nivelul teritoriului ucrainean”, spun reprezentanţii Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare.
CNCAN a mai precizat atunci că prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență urmărește în permanență evoluția situației din punct de vedere al monitorizării radiologice.
„În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).
Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei”.