Un ciclon rar, care se aseamănă cu un ciclon tropical o să se formeze în Marea Neagră în weekendul acesta, afectând zona de coastă.
Un „Medicane” sau un ciclon cu caracteristici tropicale reprezintă un fenomen meteorologic sever ce se formează în Marea Mediterană.
În acest weekend, apele puternic anormale din Marea Neagră o să ducă la formarea unui eveniment similar, un ciclon intens cu caracteristici tropicale (TLC).
El ar putea afecta coasta de nord a Mării Negre, dar și coasta de nord a Turciei cu o cantitate extremă de precipitații, fapt care ar putea duce la o amenințare semnificativă de inundații și ar putea agrava situația actuală din regiune.
De altfel, în Marea Neagră s-au format, de mai multe ori, cicloane de tip tropical, care se aseamănă cu cele din regiunea mediteraneană. Sunt trei evenimente notabile: unul care a avut loc pe 21 martie 2002, altul care a avut loc 7-11 august 2002 și al treilea, care a avut loc 25-29 septembrie 2005.
De menționat este că evenimentul din 25-29 septembrie 2005 este deosebit de bine documentat și investigat. Până la ora actuală, nicio formațiune de acest gen din Marea Neagră nu a atins puterea unui uragan.
Această formaţiune ar putea să afecteze coasta sudică turcească a Mării Negre și coasta nordică rusă a Mării Negre.
Directorul ANM – Elena Mateescu, a declarat că zilele de caniculă vor reveni în România la începutul săptămânii viitoare în vestul și sudul țării. Zilele vin cu temperaturi foarte ridicate ce întâlnesc umezeala vor duce la formarea unor furtuni puternice, iar aceste fenomene sunt așteptate a avea loc până la sfârșitul verii.
”Valul de căldură deja persistent din ultimele săptămâni va fi de interes cel puțin până la 20 – 23 august. La începutul săptămânii ne așteptăm ca valul de căldură să se intensifice în partea de vest și sud a țării, cu valori de peste 37, 38 de grade Celsius.
Această masă de aer mai cald acumulată de peste zi, în apropiere cu gradul mare de umezeală, determină formarea furtunilor de intensitate mare la nivel local”, a spus la Digi24 directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.
De asemenea, fenomenele extreme de tipul vijeliilor puternice se vor menține până la finele anotimpului cald. Și în România, vara lui 2021 o să rămână în istoria măsurătorilor meteorologice ca o vară a extremelor.
„Vor mai fi de interes până la sfârșitul verii astfel de fenomene (furtuni, vijelii, grindină – n.r.), astfel încât vara lui 2021 să fie o confirmare că și în România a fost o vară a extremelor meteo”, a conchis Elena Mateescu.