Rusia vine cu amenințări grave care ar putea indica un nou război. Ce se poate întâmpla la Marea Neagră? Mosova aduce în prim-plan un avertisment îngrijorător pentru NATO.
Amenințări fără precedent ce prevestesc un real război. Tensiunile apărute în spațiul public au dus pe toată lumea cu gândul la acest scenariu. Noile cuvinte aspre între Rusia și NATO și-au făcut apariția după incidentul petrecut în Marea Neagră.
Amintim că un distrugător britanic ce aparținea forțelor NATO a intrat „nevinovat” în apele teritoriale ale Ucrainei. Cel din urmă a fost imediat interceptat de o navă de război rusească și de un avion de vânătoare.
În momentul acela ar fi fost trase și focuri de avertizare. Oficialii din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei avertizează că rușii nu fac pași înapoi de la nimic pentru a-și proteja integritatea teritorială, astfel Moscova a trecut la amenințări directe și a spus că de acum va bombarda orice navă a NATO care va mai încerca apropierea.
Rusia e pregătită să se apere pe căi diplomatice, dar și prin mijloace militare, a avertizat în cursul zilei de joi ministrul adjunct rus de externe Serghei Riabkov, citat de Interfax:
”tuturor celor care, sub sloganul libertăţii de navigaţie, se angajează în încălcarea graniţei de stat a Federaţiei Ruse, împotriva unor astfel de paşi provocatori. Pentru că securitatea ţării noastre este mai presus de toate.
Noi putem lansa un apel la raţiune, la respectarea dreptului internaţional. Dar dacă aceasta nu va ajuta, putem şi bombarda, şi nu de-a lungul rutei, ci direct asupra ţintei, în caz că ai noştri colegi nu înţeleg.”
Ambasada Regatului Unit în Federația Rusă a declarat că distrugătorul Defender a efectuat o tranzitare pașnică prin apele Ucrainei în conformitate cu dreptul internațional: ”Nu s-au tras niciun fel de focuri asupra distrugătorului Defender. Descrierea acestor evenimente de către partea rusă este inexactă.”
”Nu poate să nu ne îngrijoreze faptul că NATO îşi consolidează în mod constant prezenţa militară de-a lungul frontierelor noastre, intensificând patrularea aeriană, crescând numărul de exerciţii şi de intrări ale navelor sale în mările Neagră, Baltică şi chiar Marea Barents. Ca rezultat a acestei activităţi, regiuni foarte liniştite din punct de vedere militar – zonele Mării Negre şi Mării Baltice – se transformă într-o arenă de confruntare militară absolut nefolositoare. Chiar dacă toate părţile rămân prudente, sunt posibile incidente neintenţionate care ar putea duce la un conflict real (…) cu consecinţe absolut imprevizibile”
Aleksandr Grușkov (Sursa: RIA Novosti)