14 oct. 2020 | 15:30

Albă ca Zăpada a existat, de fapt. Cine e tânăra de la care basmul cu cei 7 pitici și mărul otrăvit a pornit

Utile
Albă ca Zăpada a existat, de fapt. Cine e tânăra de la care basmul cu cei 7 pitici și mărul otrăvit a pornit
Albă ca Zăpada a existat în realitate. Povestea tinerei

Aproape toate poveștile au un sâmbure de adevăr, așa cum este și în cazul tinerei care a venit în grija celor 7 pitici, otrăvită mai apoi de mama sa vitregă. Albă ca Zăpada a existat în realitate. Cine e tânăra și care a fost viața ei?

Albă ca Zăpada a existat în realitate

Multe dintre poveștile care ne acaparează copilăria și ne încălzesc perioada în care suntem adulți au un sâmbure de adevăr. În timp ce altele au plecat din pură imaginație, unele basme încă celebre și azi au la bază realitatea, la fel ca și în cazul fetei numite Albă ca Zăpada. Totul a plecat de la o tânără din Germania care a reușit cu frumusețea ei să o facă geloasă pe mama sa vitregă. Frații Grimm obișnuiau să adune poveștile interesante ale locului prin viu grai. Basmul cu același nume a fost publicat în anul 1812, iar o sută de ani mai târziu povestea a fost adaptată într-o piesă de teatru pe Broadway, ulterior într-un film de Walt Disney, ajuns și în secolul acesta să fie extrem de iubit de copii. Există păreri care arată că povestea a fost inspirată din viața unei tinere născute în anul 1533.

Povestea fraților Grimm

O regină s-a căsătorit cu tatăl ei după ce mama sa s-a stins a devenit invidioasă cu trecerea anilor în care își pierdea frumusețea. La polul opul se afla Albă ca Zăpada, care atrăgea din ce în ce mai mult atenția tuturor datorită înfățișării sale. Regina s-a înfuriat și l-a trimis pe vânător să o omoare, dar acesta nu a avut putere să facă asta, așa că a lăsat-o să fugă. Fata a găsit în drumul ei prin pădure o căsuță cu șapte pitici, le-a devenit prietenă și i-a ajutat cu treburile casei. Regina a aflat că fata e în viață, mai apoi s-a deghizat într-o bătrână care i-a oferit un măr otrăvit. Fata a căzut într-un somn adânc de unde e trezită doar cu ajutorul sărutului prințului, arată povestea.

Care a fost povestea reală din spatele basmului?

Care a fost povestea reală din spatele basmului?

Destinul real al frumoasei tinere

Destinul fetei pe nume Margaretha von Waldeck, fiica aristocratului german pe Filip al IV-lea, conte de Waldeck, este asemănător. La fel ca în basm, fata contelui și-a pierdut mama biologică, moment în care tatăl ei s-a recăsătorit cu o femeie pe nume Claudia Elisabeth Maria von Venningen, contesă de Reichenstein. Femeia era extrem de rea, invidioasă și orgolioasă. Margaretha a fost trimisă de tatăl ei într-o călătorie dintr-o zonă numită „Cele Șapte Dealuri”, pentru a locui la Castelul Valkenburg.
Ajunsă la locuința unchiului din partea mamei, locuitorii au văzut și ei frumusețea fetei, iar pețitorii n-au încetat să-și facă drum spre castel pe măsură ce anii treceau. Contele de Egmont s-a luptat cel mai mult pentru mâna ei, dar mama vitregă s-a opus pe motiv că ea era botezată luterană, iar bărbatul era catolic. De fapt, tatăl ei îi căuta un soț care avea legături politice puternice în Olanda pentru a putea face dispărute tensiunile cu Germaniei.
Margaretha von Waldeck

Margaretha von Waldeck-  Albă ca Zăpada

Detalii care coincid cu basmul

Sănătatea fetei a început să se șubrezească, iar când a murit medicii au crezut că a fost otrăvită. Nu existe dovezi care să sugereze vina totală a mamei în cazul decesului ei, dar s-ar putea spune că ambii părinți sunt responsabili de moartea tinerei, pentru că au folosit-o ca piesă de șah mulți ani la rând doar de dragul unui joc politic.
În aceeași perioadă, un bătrân din zonă a fost surprins dând mere otrăvite copiilor, dar nici aici nu există dovezi că Margaretha ar fi mâncat și ea unul din acelea. Un alt detaliu a fost acela că tatăl prințesei avea o mină de cupru unde avea drept muncitori copii. Mulți dintre ei nu s-au născut pitici, dar condițiile, lipsa hranei și munca zilnică în spații înguste le-au afectat creșterea.