Ai telefon fix în casă? Trebuie să afli asta chiar acum. Ce se întâmplă cu tarifele pentru convorbiri

Ai telefon fix în casă? Trebuie să afli asta chiar acum. Ce se întâmplă cu tarifele pentru convorbiri
Ai telefon fix în casă? Trebuie să afli asta chiar acum. Ce se întâmplă cu tarifele pentru convorbiri.

În cadrul unei ședințe online a Consiliului Consultativ, Autoritatea Națională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicații (ANCOM), a dezbătut noi prețuri pentru tariful maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe, dorindu-se ca acestea să fie diminuate cu 30%.

Ce trebuie să știi dacă ai telefon fix în casă, cu privire la tarifele pentru convorbiri

ANCOM urmărește prin acțiunea sa pe piața comunicațiilor electronice din România, să asigure maximizarea beneficiilor obținute de utilizatori, asigurându-le posibilitatea de a alege cea mai bună oferta de servicii de comunicații electronice din punct de vedere al calității, diversității și prețului.

Ca să realizeze acest obiectiv, promovează concurența în domeniu și asigură condițiile necesare pentru ca piața să răspundă nevoilor utilizatorilor.

Scăderea prețurile tarifelor de telefonie fixă

De la 1 noiembrie 2020, tariful maxim pentru terminarea apelurilor la punctele fixe, vor suferi modificări, acestea înregistrând o scădere, ajungând la 0,098 eurocenți pe minut.

Noul tarif a fost stabilit ca urmare a actualizării mai multor parametri ai modelului de calculaţie a costurilor de tip LRIC pur. Această metodă se folosește și la costului capitalului.

Logo ANCOM
Ai telefon fix în casă? Trebuie să afli asta chiar acum. Ce se întâmplă cu tarifele pentru convorbiri.

Noile tarife pentru telefonia fixă

Astfel, în urma acestei hotărâri, Operatorii de telefonie fixă, desemnați de această Autoritate ca având putere semnificativă, vor aplica noile tarife. Așadar ei vor putea aplica tariful maxim de 0,098 eurocenţi/minut:

  • în cazul apelurilor naţionale
  • apelurile iniţiate din Spaţiul Economic European (SEE)
  • în cazul apelurilor iniţiate din reţele din afara SEE, dacă acordurile internaţionale în vigoare nu permit instituirea unui regim diferit de tarifar

Data la care se vor aplica noile reglementări

Începând cu data de 1 noiembrie 2020 se va aplica noua reglementare. Pentru a fi consultată lista celor 31 de operatori de telefonie fixă cărora li se vor aplica noile măsuri de reglementare, trebuie să accesați siteul https://www.ancom.ro/.

Directiva (UE) 2018/1972 care prevede modificarea tarifelor, intrată în vigoare la data de 20 decembrie 2018, se va aplica până la data de 31 decembrie 2020. Începând cu această dată se vor institui tarife maxime de terminare a apelurilor la puncte mobile, respectiv la puncte fixe, unice la nivelul Uniunii Europene. ANCOM va urma procesul de consultate europeană prin intermediul aplicării acestei măsuri.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI