Un senator PSD a anunțat că legea privind darea în plată pentru automobilele luate în leasing a fost promulgată. Astfel, abuzul firmei de leasing sau a recuperatorului care valorifica mașina la un preț subevaluat a fost eliminat.
Senatorul PSD Daniel Zamfir a anunțat pe contul de Facebook faptul că legea privind darea în plată a mașinilor luate în leasing a fost promulgată. Oficialul a vorbit despre avantajele pe care le vor avea cei care cumpără automobile în leasing odată cu schimbarea.
„Cu această ocazia Legea 83 consfințește că acest contract de leasing nu mai este titlu executoriu, iar ultilizatorul contractului de leasing va fi implicat în procedura de valorificare a bunului. Să nu mai existe acea practică pe care o împământenise firma de recuperări, să vândă bunul respectiv la un preț mult subevaluat. Am pus capăt. Avem garanție că lucrurile vor stă altfel și nu va mai fi acea datorie uriașă pusă în cârca consumatorului.
O veste cu adevărat bună pentru toți consumatorii care au mașini în leasing! Legea 83/2021 anulează titlul executoriu asupra contractului de leasing și acordă utilizatorului preempțiune în valorificarea bunului, tocmai pentru a obține prețul corect în vedere stingerii datoriei față de finanțator.
Astfel, eliminăm abuzul firmei de leasing sau a recuperatorului prin care valorificarea mașinii se făcea la un preț mult subevaluat iar diferența o suportă consumatorul. După șase luni de la adoptare, cu toată opoziția și piedicile pluseriștilor și peneliștilor – apărătorii IFN-urilor și recuperatorilor – facem dreptate oamenilor!”, a notat senatorul pe pagina sa de Facebook.
Leasingul este o formă de credit în care compania de leasing este cea care vă cumpără bunul pe care îl visați, achitând ulterior acesteia o rată lunară prestabilită în contract. Cel mai frecvent, termenul de leasing îl auzim în asociere cu mașinile, dar se poate alia și altor bunuri. Există două tipuri de leasing: operațional și cel financiar. Cea mai simplă distincție între cele două este însuși scopul pentru care doriți un contract de leasing.
Conform legii, contractul de leasing poate fi reziliat la inițiativa companiei de leasing în două situații: dacă locatarul încalcă esenţial clauzele contractului ori dacă locatarul a decis să se dizolve sau împotriva lui este intentat proces de insolvabilitate.