Vești proaste pentru românii care au făcut împrumuturi în lei. Calculele arată că ratele acestora s-ar putea dubla în actualul context economic. Asupra dobânzilor pe care le plătesc românii își va lăsa amprenta inflația, care este în creștere. Mărimea ratelor pe care românii le achită lunar către bănci este influențată de dobânzi, care sunt stabilite în funcție de ROBOR la 3 luni. Mai multe detalii, în continuare.
Undă de șoc pentru români. În actualul context economic, generat de criza sanitară, ratele românilor la bancă s-ar putea dubla. Inflația în creștere își spune cuvântul, având efecte negative asupra dobânzilor pe care le plătesc românii. Mărimea ratelor acestora este influențată, după cum spuneam, de dobânzi, care stabilite în funcție de indicele ROBOR la 3 luni.
La rândul său, indicele ROBOR la 3 luni este calculat în funcție de dobânda de politică monetară stabilită de Banca Națională a României (BNR), care ia decizii raportându-se la evoluția inflației și a altor indicatori economici.
Astfel, românii care au credite bancare în lei ar putea ajunge să scoată din buzunar sume de două ori mai mari decât în momentul contractării acestora. Analizând evoluția ratei unui credit ipotecar contractat în anul 2017, acest lucru este ușor de observat. În funcţie de evoluţia indicelui ROBOR la 3 luni, valoarea ratelor a crescut.
Citește și: Dorian Popa a făcut o eroare inimaginabilă. De ce s-a împrumutat la bancă, deși avea bani
Avem ca scenariu un credit ipotecar în valoare de 250.000 de lei, contractat pe o perioada de 30 de ani, și începem cu anul 2017, atunci când indicele ROBOR era la un nivel de 0.7% , ceea ce înseamnă o rata lunară pentru creditul nostru de 1.000 de lei.
În perioada 2018 – 2020, rata a crescut la 1.400 de lei, majorarea datorându-se creșterii indicelui ROBOR de la 0,7 la 3%.
Observăm că, odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus, ratele au înregistrat o scădere, de la 1.400 de lei la 1.200 de lei, urmând ca la scurtă vreme să-și reia creșterea.
În momentul de față, indicele ROBOR este la nivelul înregistrat în 2018, adica 3%, iar rata a crescut din nou la 1.400 de lei. În cazul în care situația se va schimba, iar indicele ROBOR va atinge nivelul istoric de acum 10 ani, de 6%, rata va ajunge la 1.900 de lei, ceea ce înseamnă o rată de aproape două ori mai mare decât în 2017.