04 nov. 2021 | 20:04

Veste cruntă pentru români! Indicele Robor la 3 luni a atins o valoare record. Ratele la credite explodează

News
Veste cruntă pentru români! Indicele Robor la 3 luni a atins o valoare record. Ratele la credite explodează
Efectele crizei se regăsește în dobânzile la creditele românilor. ROBOR a crescut azi

Odată cu publicarea cursului de schimb de astăzi, BNR a modificat și indicii ROBID și ROBOR. Noile valori sunt extrem de mari, față de ziua de ieri. Efectul aestor creșteri se va regăsi la nivelul dobânzilor aferente creditelor făcute de români. NOile rate, la o lună, 3 lun și 6 luni, au ajuns azi la valori record.

Efectele crizei se regăsește în dobânzile la creditele românilor

Astăzi BNR a publicat noile procente aferente indicelui ROBOR la o lună, trei, șase și 12 luni. Deși cotațiile zilei de 4 noiembrie par a fi mari, dacă ne uităm, de exemplu la martie 2019, vom afla că atunic ROBOR-ul ajungea la 3.30 pentru ROBOR la o lună, 3.17 la trei luni, 3,35 la șase luni, respectiv 3,53 pentru cel a 12 luni. Revenind la cotația zilei de azi, 4 noiembrie, cotațiile sunt, după cum urmează:

  • ROBOR 1 lună: 2.32
  • ROBOR 3 luni: 2.40
  • ROBOR 61 luni: 2.51
  • ROBOR 12 luni: 2.61

Dacă ne uităm la datele anului 2021, în comparație cu martie 2019, valorile nu sunt atât de mari, pe cât par.

De ce ratele dobânzilor sunt legate de ROBOR?

Acest mecanism a fost decizia statului român, care în 2010 a promulgat condițiile în care se pot acorda creditele prin Ordonanța de Urgență 50. Astfel, România, în urma unei Directive europene, a decis că creditele pot fi acordate fie cu dobanda fixă, fie cu rata dobânzii corelată cu un indice de referință, ROBOR.

Acest reper a fost ales deoarece este o practică utilizată la nivel internațional, iar stabilirea lui este transparentă. Prin această Ordonanță, statul a decis să protejeze populația de eventualele creșteri ale dobânzii la creditele rezultate din deciziile unilaterale ale băncilor.

Astfel, acum, în baza obligației legii, contractele de credit, în lei, cu dobândă variabilă, menționează o dobândă compusă din ROBOR în tandem cu o marjă fixă ​​a băncii. În acest fel, pentru o bancă, indicele este costul materiei prime, iar marja este câștigul din care sunt acoperite costurile și eventual profit. Astfel, indicele nu influențează profitul unei bănci.

Care sunt factorii care influențează evoluția ROBOR

ROBOR fluctuează în funcție de condițiile economice, de rata inflației și de banii disponibili pe piața bancară. Băncile nu au niciun interes să influențeze acest indice tocmai pentru că reflectă un cost atât pentru credite, cât și pentru depozite.

Deci, dacă indicele crește, crește veniturile unei bănci, dar crește și costurile pentru bănci, pentru că atunci băncile vor fi mai scumpe de finanțat pe piețele financiare, sau prin depozitele atrase de la clientii sai. Nimeni nu poate prezice exact ce nivel va avea o rată medie a dobânzii, ROBOR sau EURIBOR, la un moment dat, deoarece depinde de o mulțime de factori greu de măsurat sau influențat.

Concluzie

Includerea intervențiilor statului în economie sau a deciziilor de politică economică și fiscală influențează radical evoluția indicelui bancar, alături de inflație sau evoluțiile externe. De-a lungul timpului, au fost momente în care a scăzut și a crescut. Să vedem în ce măsură și mai ales în ce direcție vor evolua lucrurile în viitor.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Capital.ro
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii, înainte de Paşte
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
VEȘTI bune de la Guvern. Cine beneficiază de PENSIE înainte de termen
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro