11 feb. 2024 | 15:46

Afecțiunea care lovește 90% dintre oameni. Este cea mai frecventă, puțini scapă de probleme

Sănătate
Afecțiunea care lovește 90% dintre oameni. Este cea mai frecventă, puțini scapă de probleme
Afecțiunea care lovește 90% dintre oameni. Este cea mai frecventă, puțini scapă de probleme

Este foarte important să avem grijă de sănătate noastră și mai ales să avem o atitudine preventivă mereu. Un medic celebru a vorbit despre cea mai frecventă afecțiune, care lovește 90% dintre oameni. Puțini sunt cei care scapă de această problemă.

Cea mai întâlnită afecțiune

Caria dentară, o afecțiune omniprezentă care afectează peste 90% din populația lumii, este una dintre cele mai comune probleme de sănătate în rândul populației globale contemporane. Deși majoritatea afecțiunilor medicale sunt influențate de variabile precum vârsta sau categoria socio-economică a pacienților, caria dentară pare să fie una dintre excepții, afectând indivizii indiferent de aceste caracteristici.

Vezi și: Alimentul care te scapă de cariile dentare. Secretul pe care stomatologii nu ți-l spun

Conform explicațiilor oferite de către dr. Silvia Cojocariu, cofondatoare a Clinicii Dentville din București, caria dentară apare ca urmare a procesului de demineralizare a smalțului dentar, generat de acizii produși de bacteriile orale în urma fermentării carbohidraților.

Astfel, consumul excesiv de zahăr, igiena orală precară, lipsa fluorului și predispoziția genetică sunt factori critici care contribuie la dezvoltarea acestei afecțiuni.

„Caria dentară apare ca urmare a procesului de demineralizare a smalțului dentar, cauzată de acizi produși de bacteriile orale în urma fermentării carbohidraților. Consumul excesiv de zahăr, igiena orală precară, lipsa fluorului și predispoziția genetică sunt factori care contribuie la dezvoltarea acestei afecțiuni”, afirmă dr. Silvia Cojocariu, cofondatoare a Clinicii Dentville din București.

Indiferent de vârstă sau profilul socio-economic al indivizilor, expunerea la acești factori de risc poate crește semnificativ riscul de a dezvolta carie dentară. Prin urmare, educația și promovarea unor obiceiuri sănătoase de igienă orală, reducerea consumului de zahăr și accesul la fluor sunt aspecte esențiale în prevenirea și gestionarea acestei afecțiuni la nivel global.

Cum se pune un diagnostic corect

Potrivit dr. Silvia Cojocariu, specialistă în stomatologie la Dentville, identificarea timpurie a problemelor dentare este crucială pentru a preveni evoluția și a limita daunele la nivelul structurii dintelui.

În fazele incipiente, când leziunea afectează doar suprafața dintelui, tratamentul poate consta în îndepărtarea țesutului afectat și restaurarea cu materiale compozite sau obturații dentare. Pe de altă parte, în cazul unor leziuni mai avansate, care afectează pulpa dentară, este posibil să fie necesară realizarea unui tratament de canal sau chiar extracția dintelui afectat.

Dr. Cojocariu subliniază că amânarea tratamentului pentru cariile dentare poate duce la creșterea costurilor intervențiilor necesare și la creșterea gradului de invazivitate al acestora.

Vezi și: Alimentul care îți poate distruge dinții. Faci o mare greșeală dacă îl consumi

„În stadiile incipiente, când leziunea este superficială, tratamentul poate implica îndepărtarea țesutului afectat și restaurarea cu materiale compozite sau obturații dentare. În cazurile avansate, când leziunile afectează pulpa dentară, poate fi necesară realizarea unui tratament de canal sau chiar extracția dintelui afectat. Așadar, amânarea tratării cariilor dentare crește costul intervențiilor și invazivitatea acestora”, adaugă dr. Silvia Cojocariu.

Netratată la timp, caria dentară nu afectează doar sănătatea orală a pacientului, ci poate avea și repercusiuni semnificative asupra sănătății generale.

De exemplu, caria dentară poate influența în mod negativ sănătatea metabolică. Persoanele care suferă de carii dentare generalizate se confruntă adesea cu dureri acute sau cronice din cauza inflamațiilor și infecțiilor, ceea ce îi determină să evite anumite grupe alimentare esențiale, precum alimentele fibroase, proteinele și oleaginoasele. Excluderea acestor alimente din dietă poate conduce la tulburări metabolice.

În plus, caria dentară netratată poate avea consecințe negative și asupra sănătății gastrointestinale. Evitarea anumitor alimente sau renunțarea completă la actul de mestecare din cauza durerii asociate poate duce la subalimentare și poate crea probleme gastrointestinale.

Prin urmare, este crucial să se trateze cariile dentare în stadiile incipiente pentru a preveni astfel de complicații și pentru a menține atât sănătatea orală, cât și cea generală a pacientului.

Ce legătură au afecțiunile cavității orale cu cele cardiovasculare

Există cercetări care sugerează că există o legătură posibilă între afecțiunile cavității orale și bolile cardiovasculare. Infecțiile cronice din cavitatea orală pot afecta vasele de sânge, contribuind astfel la dezvoltarea problemelor cardiovasculare.

De asemenea, bacteriile inhalate din gura unui pacient cu carii dentare avansate pot crește riscul de infecții respiratorii, mai ales în cazul persoanelor cu sistem imunitar slăbit sau care folosesc aparate de respirat.

Citește și: De ce e bine să consumăm cacao? Ce efect are asupra memoriei și cum luptă cu bolile cardiovasculare

Dr. Silvia Cojocariu avertizează că un alt dezavantaj al cariei dentare este autoexcluderea socială, deoarece pacienții pot evita interacțiunea socială din cauza unui zâmbet inestetic sau a afectării fonației. Halena orală, mirosul neplăcut asociat cu cariile dentare, este și ea o consecință a acestei afecțiuni.

„De asemenea, cercetările sugerează o posibilă legătură între afecțiunile cavității orale și bolile cardiovasculare. Infecțiile cronice din cavitatea orală a pacientului pot afecta vasele de sânge, contribuind la dezvoltarea problemelor cardiovasculare.

Pe de altă parte, inhalarea bacteriilor provenite din gura unui pacient cu carii în stadii avansate poate contribui la apariția unor infecții respiratorii. În special, pacienții cu sistemul imunitar slăbit sau cei care utilizează aparate de respirat pot fi mai susceptibili la astfel de complicații”, avertizează dr. Silvia Cojocariu.

Prin urmare, o carie dentară poate avea consecințe semnificative asupra sănătății generale a pacientului. Este crucial să se prevină și să se trateze cariile în stadiile incipiente pentru a evita complicațiile și a menține sănătatea orală și cea generală.

Consultarea regulată a medicului stomatolog și adoptarea unui regim adecvat de igienă orală sunt elemente vitale pentru prevenirea cariilor și a problemelor asociate

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Tunelul care va lega Europa de Africa. Când vei putea să călătorești cu trenul din Spania în Maroc
Click.ro
Noutăți despre starea lui Florin Piersic. Ce transmit medicii săi
Digi24
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din ce în ce mai mulți Putini în lume”
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Cea mai bună plăcintă cu brânză dulce. Umplutura e o explozie a gusturilor
EVZ.ro
Adevărul despre Andreea Liptak, după 12 ani! De ce a plecat din televiziune! A fost sau nu dată afară!
Spynews
SEMAFOARELE se schimbă definitiv. NOILE REGULI de circulație pentru șoferi
Capital.ro
Domeniul din România care are criză de angajați, în ciuda salariilor atractive. Bani "în mână" între 4.000 și 14.000 de lei
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Regula 30-30-30-10 a banilor. Ne mărește pensia și veniturile
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cine este Nemo, artistul elvețian care a câștigat Eurovision 2024. A spart trofeul pe scenă la câteva secunde după ce l-a primit / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro