Un român a dat lovitura cu o afacere care se bucură de succes și în afara granițelor țării. Mai exact, este vorba despre o plantație unică în România, la nici 60 de kilometri de Arad. Ioan Horga, românul, care se bucură și la propriu, și la figurat, de roadele muncii sale, se mândrește cu afacerea sa unică.
Afacerea unică cu care un român a dat lovitura este plantația de busuioc african. De altfel, busuiocul este o plantă aromatică extrem de folosită în bucătăria noastră, însă cel african pare a fi o adevărată mină de aur pentru cultivatori. Ioan Horga are o astfel de plantație unică în România. Acum, planta este transformată și într-un sirop extrem de aromat, care se vinde cu succes în magazine din Germania și Austria.
Unica cultură de busuioc african din România se găsește la nici 60 de km de Arad. Busuiocul african este o plantă decorativă aromată, care crește în mai multe climate și care prezintă o rezistență fantastică la secetă. Cultivatorul român a aflat secretul busuiocului african, iar acum se mândrește cu afacerea sa. Recolta este una bună, deoarece planta crește în mai multe climate.
Ioan Horga spune că busuiocul african este o specie gustoasă datorită substanțelor volatile pe care le conține și care amintesc de aromele de altădată din sucurile bunicilor. Tulpina busuiocului african are flori de culoare purpurie, care, după ce sunt transformate în sirop, ele se pot asocia și cu diverse alte băuturi.
Busuiocul african este cultivat în serele din Seleuș, iar planta nu are nevoie de udare. Procesul de recoltare este și el unul simplu: se recoltează florile când ajung la o dimensiune de zece cinsprezece centimetri. Planta este rezistentă și nu are nevoie de multe îngrijiri. Însă ceea ce rezultă este un real succes.
De altfel, românii din Germania cunosc proprietățile busuiocului african și produc acest sirop de mulți ani. Siropul se regăsește pe rafturile marilor lanțuri de magazine din Germania și Austria și este des folosită și în industria HoReCa. O sticlă din acest sirop costă aproximativ 15 euro.
Planta de busuioc albastru african este cunoscută și sub numele de busuioc de cuișoare și busuioc african. Busuiocul african este un arbust peren, cultivat pentru gard viu sau pentru uz medicinal și culinar. În plus, busuiocul african este cultivat și pentru uleiurile sale, caer sunt folosite și pentru respingerea insectelor.