Afacerea dintre Ion Țiriac și Novak Djokovic. Puțini români știu ce au făcut cei doi în 2020

Afacerea dintre Ion Țiriac și Novak Djokovic. Puțini români știu ce au făcut cei doi în 2020
Ion Țiriac și Novak Djokovic și-au intersectat destinele de mai multe ori pe parcursul ultimelor două decenii

Afacerea dintre Ion Țiriac și Novak Djokovic. Miliardarul român și numărul 1 mondial au o istorie împreună, mai puțin cunoscută publicului larg. Ion Țiriac a fost cel care l-a ajutat pe jucătorul sârb să debuteze în circuitul ATP. Se întâmpla în 2004, la turneul Open Romania, pe care omul de afaceri l-a organizat în București până în 2016. La sfârșitul lui 2020, Ion Țiriac și Novak Djokovic, prin fratele său, Djordje, au „bătut palma” pentru o afacere cu multă încărcătură sentimentală pentru campionul din Serbia.

Afacerea dintre Ion Țiriac și Novak Djokovic

Afacerea dintre Ion Țiriac și Novak Djokovic pe care puțini români o știu. Miliardarul român a organizat, între 1993 – 2016, un turneu ATP 250 în București, denumit „Năstase – Țiriac Trophy” sau Open Romania. La ediția din 2004 a fost prezent și o tânără speranță a tenisului din Serbia, în vârstă de doar 17 ani. Numele acestuia era Novak Djokovic.

Ion Țiriac a fost cel care a fost de acord să i se ofere un wild-card pentru calificări, jucătorului practic necunoscut în acel moment. După gestul lui Ion Țiriac, Novak Djokovic a reușit să se califice pe tabloul principal al acelei ediții. În turul 1, a obținut prima sa victorie din circuitul ATP, învingându-l pe francezul Arnaud Clement. A pierdut în turul secund în fața spaniolului David Ferrer, un specialist al jocului pe zgură.

„Îmi amintesc că turneul a fost la București (nr. – debutul în circuitul ATP), in România. M-am calificat și a fost primul turneu ATP pe care l-am jucat în cariera mea. Am câștigat împotriva lui Clement în primul tur, am pierdut cu Ferrer in trei seturi, pe zgură. Îmi aduc aminte foarte bine, pentru că a fost primul meu turneu ATP.

A fost o experiență grozavă, Romania e o țară vecină, eram aproape de casă si am avut o susținere importanta a publicului. A fost un turneu care chiar a fost o rampă de lansare pentru ceea ce avea sa se întâmple în cariera mea”, a afirmat Novak Djokovic (34 de ani), pentru Digi Sport, în urmă cu câțiva ani.

Puțini români știu ce au făcut cei doi în 2020

Ion Țiriac și Novak Djokovic au „bătut palma”, peste ani, pentru o afacere ce a implicat tocmai turneul unde a debutat cel care riscă acum să fie expulzat din Australia. În 2017, miliardarul român a mutat competiția din București în Budapesta, din cauza stării tot mai degradate a Arenelor BNR unde se desfășura.

Spre finalul anului 2020, omul de afaceri a vândut licența turneului, pentru 5 ani, chiar către familia lui Novak Djokovic care l-a mutat în Belgrad. De altfel, în luna aprilie 2021 a avut loc prima ediție a competiției redenumită Serbia Open, ce a fost câștigată de italianul Matteo Berrettini.

„În luna octombrie 2020 a devenit disponibilă o opțiune interesantă: să cumpărăm licența turneului de la Budapesta de la Ion Țiriac. Am vorbit cu el și cu echipa lui, iar Țiriac s-a arătat interesat, mai ales că ne cunoaștem de multă vreme, iar familia noastră are o relație bună cu el. Am ajuns la o înțelegere în luna decembrie, așa că Belgrad va avea o licență pentru următorii 5 ani, cu opțiune de cumpărare definitivă a acestei licențe”, a spus fratele lui Novak Djokovic, Djordje, care este și directorul competiției, citat de prosport.ro.

Ion Țiriac a vândut între timp și turneul de la Madrid, pentru care va încasa o sumă între 200 – 250 de milioane de euro. În acest timp, Novak Djokovic riscă să fie expulzat din Australia din cauza problemelor cu viza sa de intrare în țară, bazată pe o scutire medicală nerecunoscută de autoritățile australiene, jucătorul nefiind vaccinat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI