14 ian. 2022 | 14:34

Novak Djokovic, out din Australia! Campionul sârb va fi interogat de autoritățile pentru imigrație

Sport
Novak Djokovic, out din Australia! Campionul sârb va fi interogat de autoritățile pentru imigrație
Novak Djokovic se luptă din nou în instanța împotriva decizie autorităților australiene de a-i revoca viza de intrare în țară

Novak Djokovic, out din Australia! Campionul sârb a primit, vineri, decizia ministrului Imigrării din guvernul federal, Alex Hawke. Acesta a anunțat că a hotărât să îi anuleze, din nou, viza campionului sârb. Numărul 1 ATP reprimise dreptul a de intra în Australia prin sentința unei instanțe, dar ministrul Imigrării are puterea legală de a trece peste decizia din justiție. Novak Djokovic poate face contestație la hotărârea demnitarului, după care o poate ataca, prin recurs, în instanță.

Novak Djokovic, out din Australia!

UPDATE 14.20. Judecătorul Anthony Kelly a suspendat audierea lui Novak Djokovic, la Melbourne fiind trecut de ora 23.00. Magistratul a declarat că își va face cunoscută decizia sâmbătă dimineață, 15 ianuarie, scrie The Guardian. Novak Djokovic trebuie să se prezinte la ora 8.00, tot sâmbătă dimineață, pentru interogatoriul cu Poliția de Frontieră. Până atunci, judecătorul Kelly a ordonat ca guvernul australian să nu ia nicio măsură împotriva jucătorului. După interogatoriu, Novak Djokovic va fi plasat, din nou, într-un hotel pentru imigranți. El va avea dreptul să se mai consulte cu avocații între orele 10.00 – 14.00, sâmbătă. Duminică, de la ora 9.00 dimineața, vor fi reluate audierile.

UPDATE 13.15. Avocații lui Novak Djokovic au anunțat că jucătorul nu va fi reținut de poliție înainte de interogatoriul programat pentru sâmbătă, la ora 8.00 dimineața, cu autoritățile pentru imigrație. De asemenea, conform The Guardian, apărătorii liderului mondial ar dori ca procesul să se finalizeze duminică, chiar înainte de începerea Australian Open. Judecătorul Kelly a spus, pe de altă parte, că dosarul ar putea fi de competența Curții Federale, lucru ce ar prelungi mult mai mult derularea acestuia.

UPDATE 11.50. Novak Djokovic a mers în instanță, alături de echipa sa de avocați, a anunțat The Guardian. El își prezintă cazul în fața aceluiași judecător, Anthony Kelly, care a decis inițial revocarea anulării vizei jucătprului de către autoritățile australiene.

UPDATE 10.27. Jurnalistul Paul Sakkal a anunțat pe Twitter că Novak Djokovic a fost invitat să se prezinte personal, sâmbătă, în fața autorităților pentru imigrație. Între timp, The Guardian scrie că un Mercedes negru a fost văzut la sediul firmei de avocați ai campionului sârb, Hall& Wilcox. Avocații ar pregăti apelul în cazul deciziei ministrului Imigrației, pe care l-ar dori judecat chiar în acest week-end. În cazul unei sentințe favorabile, Djokovic ar putea chiar să ia startul la Australian Open.

UPDATE 10.15. Jurnaliștii de la skynews.com.au spun că Novak Djokovic ar putea scăpa de deportare, pentru că deține, de 11 ani, un pașaport diplomatic. El l-ar fi primit în 2010 ca membru al naționalei de Cupa Davis a Serbiei.  Ivana Isidorovic, reprezentantă a ambasadei Serbiei, a declarat că paşaportul diplomatic al lui Djokovic ar trebui să îi asigure acestuia “un tratament adecvat” din partea autorităţilor australiene.

„Djokovic, cel mai cunoscut reprezentant al nostru în lume, are paşaport diplomatic, care ar trebui teoretic şi practic să îi garanteze un tratament adecvat atunci când trece graniţele”, a afirmat Isidorovic pentru Herald Sun.

Novak Djokovic, out din Australia! Ministrul Imigrației din guvernul federal, Alex Hawke, a anunțat, vineri, că a decis să-i anuleze viza campionului sârb. Demnitarul a explicat a analizat cu atenție dovezile aduse și a decis să-și exercite puterea legală ce-i este conferită prin secțiunea 133C(3) din Actul Migrației.

“Mi-am exercitat astăzi puterea conform secţiunii 133C(3) din Legea Migraţiei pentru a anula viza deţinută de domnul Novak Djokovici pe motive de sănătate şi ordine, în baza faptului că era în interesul public să procedez astfel.

Această decizie vine după ce Curtea Federală a decis la 10 ianuarie 2022 anularea unei hotărâri prealabile din motive de echitate procedurală.

În luarea acestei decizii am luat în calcul cu atenţie informaţii oferite de Departamentul de Interne, Poliţia de Frontieră şi de domnul Djokovici.

Guvernul Morrison este dedicat ferm protejării graniţelor Australiei, în special în ceea ce privește pandemia de covid-19.

Le mulţumesc reprezentanţilor Departamentului de Interne şi Poliţiei de Frontieră, care muncesc în fiecare zi pentru a servi interesele Australiei în condiţii din ce în ce mai dificile”, se afirmă în comunicatul semnat de Hawke, în privința vizei lui Novak Djokovic.

Autoritățile i-au anulat, din nou, viza

Pentru Novak Djokovic e o lovitură dură. În primul rând, din cauză că, potrivit The Guardian, această decizie aduce automat și interzicerea intrării în Australia pe o perioadă de 3 ani.  Există anumite excepții acordate în „anumite circumstanțe”, iar numărul 1 ATP cu siguranță le va aborda în apelul pe care-l va face la decizie.

Novak Djokovici a recunoscut, miercuri, că s-a întâlnit cu un jurnalist când ştia că are Covid-19, descriind acest fapt drept o „eroare de judecată”. Însă el a afimat că nu ştia că este pozitiv atunci când a premiat copiii de la academia lui din Belgrad, la o zi după data testului său PCR. Cât priveşte declaraţia prezentată autorităţilor australiene înainte de sosirea în ţară, referitoare la faptul că nu călătorise în afara Serbiei anterior, aceasta a fost completată greşit de agentul său, a precizat Djokovici.

Novak Djokovic fusese deja programat să joace în primul tur de la Australian Open, turneu pe care l-a câștigat de 9 ori, fiind și actualul deținător al titlului. El urma să-l întâlnească pe compatriotul său, Miomir Kecmanović (22 de ani, 78 ATP). E încă neclr ce se va întâmpla cu locul lăsat liber pe tablou de Djokovic. Se pare că acesta îi va atribuit rusului Andrey Rublev (5 WTA).

Novak Djokovic, conform The Guardian, va face apel la decizia ministrului Imigrării, iar procesul ar putea avea loc în următoarele zile, în speranța că o decizie favorabilă în instanță i-ar permite să joace, totuși, la Australian Open. Până atunci, cel mai probabil, Novak Djokovic va fi din nou reținut de forțele de ordine australiene și va aștepta derularea evenimentelor într-un loc, poate același hotel, pentru imigranți. Dacă va pierde procesul, el va fi deportat din Australia imediat după sentință.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Capital.ro
Cea mai puternică rugăciune pe care nu ai voie să o citești. Și preoții se feresc de ea. Răul se poate întoarce asupra ta
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
CALENDARUL livrării PENSIILOR pentru luna MAI. ANUNȚUL ministrului Muncii
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro