Acțiunile UiPath urcau în aprilie 2021 cu 23% în prima zi de tranzacționare a companiei pe Wall Street, o dovadă a interesului constant al investitorilor pentru industria de software. Afacerea românească a ajuns să valoreze o avere
„Suntem în concordanță cu modul în care s-a mișcat piața”, a declarat directorul financiar Ashim Gupta pentru Protocol.
„Ne aflăm încă pe o piață extrem de pozitivă pentru marile companii de software pentru întreprinderi… și a privi doar față de februarie sau ianuarie este un interval de timp prea scurt”.
La finalul lui 2021 George Soros nu mai figura cu cele 60.000 de acţiuni pe care le avea în vară la UiPath, după ce investise 4 miliarde în această afacere.
În iunie 2021, UiPath avea un preţ de 68 de dolari pe acţiune, iar la final de 2021 un preț de 43 de dolari, pentru ca ieri acţiunile să se tranzacţioneze la 38 dolari.
„Două motive principale astfel, pot defini scăderea ulterioară: vânzările acţionarilor anteriori, fie fonduri, investitori prelistare sau angajaţi, care au dorit să marcheze un profit consistent, înaintea unor vremuri incerte, şi pe de altă parte, tendinţa de scădere indusă de trendul general din tehnologie.
O serie de companii promiţătoare, dar fără profituri sau cu profituri mici au înregistrat pierderi de zeci de procente în ultimul an, penalizate şi de trendul de creştere a dobânzilor”, spune Claudiu Cazacu, consulting strategist al XTB România.
„Personal, nu cred că aventura bursieră a UiPath va opri din visare şi acţiune antreprenorii români. Cu toate scăderile, vorbim de o capitalizare de peste 19 mld. dolari, de câteva ori mai mare decât a băncilor sau companiilor din energie din România.
În prezent, este cea mai mare şi vizibilă poveste de succes antreprenorial. Este drept, mediul actual, îndatorarea, competiţia, creează provocări ample”, a spus acesta conform businessmagazin.