Afacerea din România care a depăşit toate recordurile în acest an. Numărul firmelor a ‘explodat’

Afacerea din România care a depăşit toate recordurile în acest an. Numărul firmelor a 'explodat'
Afacerea din România care a depăşit toate recordurile în acest an

Ce afacere din România a devenit foarte profitabilă. În acest an cifra de afaceri va depăși jumătate de miliard de lei. Iată despre ce este vorba.

Afacerea din România care a depăşit toate recordurile în acest an

Afacerea extrem de profitabilă este cea de pompe funebre. În acest an, cifra de afaceri a firmelor de pompe funebre o să depășească un miliard de lei, pe fondul creșterii numărului persoanelor decedate, dar și ca urmare a scumpirii serviciilor de acest fel. De menționat este că anul trecut, România a înregistrat cea mai mare creștere anuală a numărului de decese din 1990 încoace.

Pandemia a făcut ca investițiile în sectorul de pompe funebre să crească semnificativ, iar în ultimul deceniu, cifra de afaceri a acestor firme a crescut vertiginos, de la 62,8 milioane de lei în 2010 la 330,3 de milioane lei în 2020.

„Anul acesta, business-ul de profil va trece de 500 de milioane de lei, pe fondul creşterii numărului persoanelor decedate şi urmare a scumpirii semnificative a serviciilor de pompe funebre. Potrivit datelor financiare, comunicate de companii la Ministerul Finanţelor, profitul business-ului de pompe funebre a crescut cu mai mult de o treime în pandemie, de la 54,7 milioane de lei în 2019, la 86,8 milioane de lei în 2020. În 2021, analiza Frames estimează un profit de 100 de milioane de lei, de peste 30 de ori mai mare decât în urmă cu 10 ani”, se menţionează într-un comunicat al companiei.

De asemenea, numărul angajaţilor a crescut la peste 2.360 în 2020, faţă de 2.326 în 2019 şi 1.032 în 2010. Conform unei analize Frames, firmele de profil au în prezent inclusiv oferte de plată în rate.

„Vorbim de un business care s-a extins semnificativ în ultimii ani şi care a ajuns să acopere tot spectrul de servicii funerare. Îmbălsămarea, coşciugul, casa mortuară, locul de veci sunt principalele repere. Există adevărate lanţuri economice care exploatează eficient întregul proces operaţional. Atunci când cineva moare la spital sau acasă, cu siguranţă apare reprezentantul unei firme care îşi oferă serviciile. Există inclusiv sisteme de creditare, cu plata în rate fără dobândă”, se menţionează într-o analiză făcută de Frames.

Conform analizei Frames, realizată la comanda unei companii de profil, cele mai multe firme de pompe funebre activează în Bucureşti-Ilfov, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa şi Braşov.

Nivelul evaziunii fiscale din piaţa serviciilor de pompe funebre s-a redus semnificativ

Pe de altă parte, evoluţia semnificativă a cifrei de afaceri se explică şi prin fiscalizarea unor servicii care, până nu demult, se practicau fără forme legale.

„Nivelul evaziunii fiscale din piaţa serviciilor de pompe funebre s-a redus semnificativ în ultimii ani, iar rezultatele financiare vin să confirme această perspectivă. Asta nu înseamnă că nu există încă multe servicii care se prestează la negru, fără facturi şi chitanţe, însă fenomenul s-a redus semnificativ”, indică documentul.

„Investiţiile în domeniu, mai ales în zona de franciză, pot aduce un potenţial de câştig semnificativ celor care se încumetă să intre în această zonă de business. Cu un plan bine pus la punct de dezvoltare la nivel naţional şi servicii coordonate, se poate dezvolta o afacere semnificativă în acest sector”, au mai apreciat analiştii Frames.