Valeriu Gheorghiță, apel disperat către cetățeni după explozia deceselor Covid: „Este o dramă incredibilă, dispare aproape o generaţie de bunici”

Valeriu Gheorghiță, apel disperat către cetățeni după explozia deceselor Covid: „Este o dramă incredibilă, dispare aproape o generaţie de bunici”
Copil, despărțit de bunica infectată cu Covid

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a transmis un apel de conștientizare către cetățeni, în contextul în care rata mică de vaccinare dă naștere multor infectări de Covid-19. Potrivit specialistului, toată situația din sistemul sanitar este îngreunată de sezonul rece și de propagarea informațiilor false, menite să sperie și mai mult populația.

Evoluția valului epidemiologic nu poate fi controlată

Medicul militar Valeriu Gheorghiță subliniază lipsa de apărare a cetățenilor privind gestionarea efectelor valului patru, atâta timp cât rata de vaccinare este mică, iar populația este prinsă pe picior greșit și din cauza sezonului rece. Potrivit specialistului, din cauza temperaturilor scăzute, multe persoane se vor adăposti în spații închise, slab aerisite, ceea ce înseamnă că transmiterea comunitară ar putea fi mult mai accentuată.

De asemenea, Valeriu Gheorghiță atrage atenția asupra exploziei deceselor, ale căror victime nevinovate sunt chiar vârstnicii, reprezentanți de bunicii sau părinții multora dintre cei tineri.

“Nu avem cum să avem o predictibilitate din punct de vedere epidemiologic, pentru că imunizarea la nivel colectiv nu este suficient de mare încât să putem, pe de o parte controla evoluţia acestui val epidemic, a acestui val 4, pentru că suntem în sezon rece şi lucrurile se vor accentua din acest punct de vedere, în sensul în care expunerea şi interacţiunea apropiată dintre persoane va creşte.

Vine momentul în care mai mulţi vor sta în spaţii închise, vor fi mai puţin aerisite ca urmare a temperaturilor scăzute de afară şi, evident, din acest punct de vedere riscul de infectare se menţine, ba chiar se creează un mediu propice, care practic favorizează şi întreţine transmiterea virusului.

În zilele acestea, aşa cum s-a mai spus şi accentuez şi eu, pentru că este o dramă incredibilă, dispare aproape o generaţie de bunici, o generaţie de vârstnici, o generaţie de seniori, din cauza faptului că rata de vaccinare este mult prea redusă la această grupă de vârstă”, a explicat medicul.

“Sistemul de prevenție a fost ani de zile neglijat”

În continuare, medicul recomandă respectarea cu strictețe a măsurilor igienico-sanitare, cât și implicarea activă în această luptă anti-Covid-19, mai exact vaccinarea. Din păcate, Valeriu Gheorghiță descrie în termeni realiști, dar duri, lipsa educației sanitare care caracterizează populația României și face apel în al doisprezecelea ceas ca cetățenii să nu devină victimele dezinformării.

“Ca atare cred că trebuie să ne implicăm cu toţii în a promova pe de-o parte responsabilitatea şi solidaritatea în ceea ce priveşte respectarea măsurilor igienico-sanitare şi de asemenea, în ceea ce priveşte creşterea ratei de acoperire vaccinală.

Trebuie să înţelegem că nu este cazul să ne mai jucăm cu propagarea de informaţii inexacte, inutile, informaţii care nu fac altceva decât să descurajeze, să creeze panică şi să creeze confuzie în rândul populaţiei, pentru că toate aceste informaţii, trebuie să acceptăm că, vin pe fondul unei neîncrederi extrem de crescute a populaţiei şi, de asemenea, pe fondul unei sărăcii din punct de vedere al educaţiei medicale, pentru că sistemul de prevenţie ani de zile a fost neglijat”, a concluzionat Valeriu Gheorghiță.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI