Afacerea cu care românii au dat lovitura! În ultimii ani, deși nu este o premieră, cultura de afine, sau merișori, a prins peste tot în lume. De exemplu, merișoarele au fost cultivate în scop comercial în Noua Scoție de mai mult de 100 de ani. În prezent, industria de afine este formată din aproximativ 17 cultivatori cu 280 de acri în total. Cea mai mare parte a producției de afine din Nova Scotia este ultivată pentru piața de produse proaspete, iar restul recoltei este utilizată pentru procesare. Se pare că și fermierii români au ales genul acesta de culturi. Cu alte cuvinte a devenit afacerea cu care românii au dat lovitura. Fermierii spun că se câştigă zeci de mii de euro la hectar.
Mai mult de jumătate din oferta mondială de afine provine din Statele Unite ale Americii, din statul Wisconsin. Afinele s-au adaptat odată cu clima din Wisconsin. Însă încălzirea iernilor și creșterea numărului de fenomene meteorologice extreme fac vulnerabilă această cultură rezistentă la frig.
În Wisconsin există vii de afine care produc acest fruct vibrant și acrișor de peste 100 de ani. O plantă perenă, nativă din Wisconsin, afinele sunt bine adaptate la clima și peisajele statului.
Cultivatorii de afine de aici s-au priceput foarte bine la ingineria producției pentru a face din Wisconsin producătorul nr. 1 de afine din lume.
Aducând venituri anuale de aproape 1 miliard de dolari în Wisconsin, potrivit Asociației producătorilor de afine din stat, industria de afine din Wisconsin are o influență enormă asupra economiei statului.
Aproximativ 250 de ferme produc mai mult de jumătate din oferta mondială pe 21.000 de acri, majoritatea de-a lungul autostrăzii 173 între Tomah și Wisconsin Rapids, în centrul statului Wisconsin.
Pe primele trei locuri, la nivel mondial, se află Statele Unite ale Americii, urmate de Canada și Chile. La nivel global, conform datelor statistice, s-au produs peste 663 de milioane de tone de afine, vândute în lumea întreagă.
Mulți fermieri români au căutat de-a lungul anilor afaceri în care să investească, relativ, puțin, dar să aibă profituri maxime. Așa se face că, județul Mureș a devenit zona în care se cultivă cel mai mult aceste fructe, extrem de bune pentru sănătate.
Producătorii de aici vând afinele cu cel puțin 20 de lei pentru un kilogram, iar profitul net, rămas, este de aproape 20.000 de euro lunar, pe hectarul cultivat. Mare parte din producția de afine din județ se duce către export, ceea ce îi determina pe, din ce în ce, mai mulți fermieri din zonă să se reorienteze către afacerea cu care românii au dat lovitura.