01 mai 2022 | 15:45

Se dau bani de la Stat pentru fermieri. Totul e în faza finală, câte sute de mii de euro vor primi

News
Se dau bani de la Stat pentru fermieri. Totul e în faza finală, câte sute de mii de euro vor primi
Bani de la stat pentru fermieri

Actul normativ prin care afacerile din domeniul agriculturii și industriei alimentare primesc microgranturi și granturi pentru capital de lucru, în valoare de 300 de milioane de euro, a intrat în procedura de transparență decizională, potrivit Ministerului Agriculturii.

300 de milioane de euro pentru fermieri

Schema de ajutor face parte din Programul „Sprijin pentru România” și Este complementară sumei de 200 milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România.

În cursul zilei de ieri, MIPE a publicat în consultare publică proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind măsurile pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru IMM-urile din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambrusabile.

„Acordarea acestor ajutoare este propusă în contextul în care pandemia COVID-19 a afectat semnificativ sectorul agroalimentar. Acordarea finanțărilor face parte din pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”, adoptat de Guvernul României și vizează reducerea impactului semnificativ generat de creșterea prețurilor la produsele de bază și derivatele acestora , precum și acordarea de sprijin pentru redresarea întreprinderilor din domeniul agriculturii, pisciculturii, acvaculturii și industriei alimentare, unele dintre cele mai afectate de efectele pandemiei“, se arată într-un comunicat de presă al MIPE.

Cum se vor împărți banii

Statul a alocat, pentru acordarea de microgranturi, suma de 50 de milioane de euro, iar pentru granturi pentru capital de lucru a fost alocată suma de 250 de milioane de euro.

Acces la acești bani au întreprinderile familiale, întreprinderile mici și mijlocii, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, cele care desfășoară activități economice în sectoarele de agricultură, acvacultură, piscicultură și industrie alimentară.

Afacerile care se află în categoriile precizate vor putea accesa microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile cu o valoare de 5.000 de euro. De asemenea, vor putea accesa granturi pentru capital de lucru pentru IMM-uri, acordate sub formă forfetară și în procent din cifra de afaceri.

De exemplu, pentru IMM-urile cu cifra de afaceri mai mare de 13.500 euro aferentă anului 2019, valoarea grantului poate fi de până la 15% din cifra de afaceri. Mai mult de atât, ea nu poate depăși suma de 120.000 de euro pentru IMM-urile cu cifra de afaceri cu echivalentul în euro de peste 1 milion de euro, a mai adăugat Ministerul Agriculturii.

Vor putea contracta granturi următorii: societăți agricole, grupurile de producători și organizațiile de producători a căror activitate a fost afectată de efectele pandemiei de Covid-19, IMM-urile și microîntreprinderile.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
A anunțat că divorțează la două ore după ce soția lui a născut, s-a logodit iar și după câteva zile a apărut cu altă femeie
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost dus în alt sat și bătut cu bestialitate
Digi24
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Capital.ro
Calendar ortodox pentru mai 2024. Cele mai importante sărbători religioase ale lunii
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
PENALIZĂRI la PENSIE! Cine PIERDE BANI imediat
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro