24 oct. 2024 | 14:11

Aeroporturile din Turcia au intrat în alertă portocalie de securitate, după atacul terorist de la sediul TUSAȘ. Primele declarații ale lui Erdogan

News
Aeroporturile din Turcia au intrat în alertă portocalie de securitate, după atacul terorist de la sediul TUSAȘ. Primele declarații ale lui Erdogan
„Este un atac josnic care vizează supravieţuirea ţării noastre”

În urmă cu 24 de ore, Turcia a fost zguduită de un atentat teribil, în urmă căruia 22 de persoane au fost rănite, iar alte 5 ucise. Tragedia, conform presei locale, a avut loc la Centrul Aerospațial TUSAȘ, aproape de capitală. În urma acestui antentat, aeroporturile din Turcia au intrat în alertă portocalie de securitate, după atacul terorist de la sediul TUSAȘ, iar astăzi au apărut și primele declarații ale președintelui Recep Erdogan.

Atentat la TUSAȘ, cu 5 victime și 22 de răniți

Seara de 23 octombrie este una neagră pentru Turcia, după ce a avut loc un atentat, în urma căruia cel puțin cinci persoane au fost ucise și alte 22 rănite.

Din primele date oferite de presa turcă, atacul a avut loc asupra sediului companiei aerospațiale și de apărare a Turciei, Turkish Aerospace Industries (TUSAS), în apropiere de capitala Ankara.

„Doi teroriști au fost neutralizați  în incidentul de la sediul firmei de stat. Din păcate, avem 5 martiri și 22 de răniți în atac. Trei dintre răniți au fost deja externați din spital, iar 19 dintre ei sunt sub tratament”, a scris miercuri ministrul turc de interne Ali Yerlikaya pe X.

Imaginile de la fața locului difuzate de presa locală imediat după atac, care a avut loc la ora locală 15:30, ora locală, au arătat nori uriași de fum și un incendiu de mari proporții la locul atacului din Kahramankazan, un orășel situat la aproximativ 40 de kilometri nord de Ankara.

Forțele aeriene ale Turciei au lovit miercuri ținte ale militanților kurzi

Ministerul Apărării a declarat că mai mult de 30 de ținte au fost distruse în ofensiva aeriană, fără a oferi detalii cu privire la locațiile care au fost lovite.

Atacul a avut loc la câteva ore după ce presupuși militanți kurzi au detonat explozibili și au deschis focul asupra companiei aerospațiale și de apărare TUSAS. Cei doi atacatori, un bărbat și o femeie, au fost de asemenea uciși, conform ministrului de interne Ali Yerlikaya.

Ali Yerlikaya a declarat că militanții Partidului Muncitorilor din Kurdistan, sau PKK, ar fi în spatele atacului de la compania de apărare, iar ministrul Apărării, Yasar Guler, a acuzat, de asemenea, militanții PKK.

Au apărut și primele declarații ale președintelui Recep Erdogan, după atacul de la TUSAȘ

Președintele Recep Tayyip Erdogan, care purta discuții în Rusia cu Vladimir Putin în momentul atacului, a condamnat ceea ce a declarat a fi un „atac terorist atroce”.

„Este un atac josnic care vizează supravieţuirea ţării noastre, pacea naţiunii noastre şi iniţiativele noastre de apărare care sunt simbolul idealului nostru de Turcie pe deplin independentă”.

Reamintim că Turcia s-a confruntat cu un val de atentate sinucigașe cu bombă în 2015 și 2016, majoritatea atribuite ISIS și PKK. De atunci, Turcia a avut o perioadă de îmbunătățire a securității, deși atacatorii încă mai lovesc ocazional zonele aglomerate și personalul de securitate

În noiembrie anul trecut, șase persoane au fost ucise și zeci au fost rănite în urma unei explozii care a lovit bulevardul Istiklal, în apropiere de Piața Taksim din centrul Istanbulului. În luna ianuarie a acestui an, ISIS a revendicat un atac armat în care a fost ucisă o persoană la o biserică catolică din Istanbul.

Aeroporturile din Turcia au intrat în alertă portocalie de securitate, după atacul terorist de la sediul TUSAȘ

TUSAȘ proiectează, produce și asamblează aeronave civile și militare, vehicule aeriene fără pilot și alte sisteme spațiale și ale industriei de apărare. UAV-urile sale au fost esențiale pentru ca Turcia să obțină un avantaj în lupta sa împotriva militanților kurzi, atât pe propriul teritoriu, cât și peste granița cu Irakul.

Atacul a avut loc la o zi după ce liderul partidului naționalist de extremă-dreapta din Turcia, aliat al lui Erdogan, a evocat posibilitatea ca liderul încarcerat al PKK să poată fi eliberat condiționat dacă renunță la violență și își dizolvă organizația.

Ca urmare a acestor atentate, autoritățile au ridicat gradul de alertă, astfel că toate aeroporturile din Turcia au intrat în alertă portocalie de securitate, după atacul terorist de la sediul TUSAȘ.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Sfântul Dumitru pentru a avea noroc în viață
Redactia.ro
Ostropel de pui, rețetă veche de mai bine de 100 de ani. Ingredientul surpriză care face ca acest preparat să fie demențial
Click.ro
Sondaj INSCOP: Cine intră în turul II la alegerile prezidențiale și cum arată o finală Ciolacu - Simion
Digi24
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
'Câtă lipsă de bun simț, educație, cât prost gust'. Alina Ceușan, criticată dur de Oana Pellea. Ce a făcut influencerița
Unica.ro
Dan Diaconescu, președinte-marionetă pentru Statul Paralel. Ademenit cu un cadou de zeci de milioane de euro
EVZ.ro
Moment incendiar la nunta Larisei Udilă cu Alexandru Ogică. Nicole Cherry și Florin Salam au cântat împreună / VIDEO
Spynews
Putin a dat ordin. Rusia a pornit războiul hibrid cu România. Județele vizate
Capital.ro
Oana Pellea, scoasă din sărite de gestul făcut de Alina Ceușan: „Dizgrațios, nesimțită postare”
Avantaje
MAREA SUPRPRIZĂ de la ALEGERILE PREZIDENȚIALE. Ce s întâmplă în TURUL II
Mediaflux
Alina Ceușan reacționează după ce Oana Pellea a pus-o la zid pentru poza din lojă: „Nu sunt nici prost crescută, nici țărancă”. Influencerița și-a recunoscut public greșeala
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
O creatură marină care arată îngrozitor a băgat spaima în localnici. Ce este vietatea care pare „de pe altă lume”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro