24 apr. 2024 | 13:18

Adulată de români, umilită de propriul antrenor. Abuzul la care a fost supusă gimnasta de nota 10, Lavinia Agache: “Mă lovise destul de tare”

Sport
Adulată de români, umilită de propriul antrenor. Abuzul la care a fost supusă gimnasta de nota 10, Lavinia Agache: “Mă lovise destul de tare”
„Pentru o adolescentă de 13 ani nu a fost o experiență extrem de plăcută.”

Lumea sportului, indiferent despre ce am vorbi, este una dură și cu multe sacrificii, iar pentru cei care fac asta de mici, lucrurile sunt și mai complicate. Este și cazul Laviniei Agache, una din marie gimnaste ale României, adulată de români, dar umilită de propriul antrenor. Sportiva a decis să vorbească recent despre abuzul la care a fost supusă, iar destăinuirile sunt cutremurătoare.

Lavinia Agache, adulată de români în 1984

Anii ’70 și anii ’80 aveau să aducă României recunoașterea internațională în sport, mai ales prin prestațiile echipelor de fete din gimnastică, conduse la acea vreme de Béla Károlyi și soția acestuia, Márta Károlyi. Rezultatele obținute de România, mai ales cele ale celebrei Nadia Comăneci, aveau să pună România acelor ani pe harta mondială a gimnasticii.

Adulată de români, umilită de propriul antrenor. Abuzul la care a fost supusă gimnasta de nota 10, Lavinia Agache: “Mă lovise destul de tare”

Lavinia Agache, Cristina Grigoras, Ecaterina Szabo, și Emilia Eberle

Următoarea generație a gimnasticii românești, tot sub îndrumarea celor doi antrenori avea să o aducă în primplan și pe Lavinia Agache, originară din Căiuți, județul Bacău, o timidă, dar extrem de talentată gimnastă, alături de alte nume ce aveau să deivă celebre, precum Cristina Grigoras, Ecaterina Szabo, Lavinia și Emilia Eberle.

La JO din 1984, tânăra Lavinia Agache avea să cucerească lumea cu prestațiile sale, câștigând la Los Angeles aurul și bronzul olimpic, astfel ajungând să fie adulată de români, dar povestea ei este una plină de sacrificii, dar mai ales de aubuzuri și, în cele din urmă, avea să fie umilită și jignită de Bela Karolyi, propriul antrenor.

Marea gimnastă română umilită de propriul antrenor

Astăzi, ajunsă la vârsta de 56 de ani, și retrasă de ani buni din competițiile sportive, Lavinia Agache a decis să povestească despre cum a fost umilită de propriul antrenor, despre abuzul la care a fost supusă gimnasta de nota 10. Într-un dialog cu publicația iamsport.ro, fosta mare gimnastă, adulată de români în 1984 pentru prestațiile sale, a povestit despre unul din cele mai dure episoade din viața ei:

„Eram în Madison Square Garden, arena aceea foarte, foarte mare și faimoasă. Aveam 13 ani. Ne prezentau frumos, cu un reflector care ne urmărea și lumina pe fiecare în parte. Avea ceva magie momentul.

Ni se cânta imnul, apoi treceam la încălzirea pentru concurs. Apoi, după ea, începea demonstrația.. (..)A venit și domnul Bela (n.r. – Karolyi), care era într-o fază din asta… de monstru, era furios, agitat… Se simțea că nu era ceva în regulă.

(..)Bun, deci ne-a aliniat în vestiar și a început să ne critice. Pe fiecare în parte. După ce le-a caracterizat pe fete, cu vorbe dure, a ajuns și la mine. Și, dintr-o parte, mi-a tras o palma pe față… Dar să știți că eu eram favorita lui Bela. Nu mă atingea niciodată. Ba din contră, aveam o relație bună. Și mi-a plesnit așa o palmă, că n-o să uit niciodată!”, a povestit Lavinia Agache pentru publicația amintită.

Bela Karolyi

Lavinia Agache: “Mă lovise destul de tare”

Din păcate, abuzurile la care au fost supuse aproape toate tinerele gimnaste de către atrenorul Béla Károlyi, aveau să iasă la iveală la câțiva ani buni, după plecarea aestuia și a soției sale în America, când fosta componentă a echipei naționale a României, Emilia Eberle l-a denunțat, vorebind despre abuzurile înfiorătoare ale lui Bela Karoly.

Adulată de români, umilită de propriul antrenor. Abuzul la care a fost supusă gimnasta de nota 10, Lavinia Agache: “Mă lovise destul de tare”

Se pare că Emilia Eberle nu fusese singura ateltă care avea să fie bătută de fostul antrenor, același lucru întâmplându-se și cu Lavinia Agache care și-a continuat povestea, spunând că:

„După încălzire, cel mai probabil, noi mai trăgeam de costum, din diferite locuri, așa cum se întâmplă și acum. Sari, aterizezi, na… Nu toate lucrurile stau fixe pe tine.

Când a ajuns în dreptul meu a strigat: <Tu chiar atâta nesimțire poți să ai! Te scarpini în c_r în timpul imnului!? Rușine să-ți fie! Îți trădezi țara!>. Nu am înțeles nici până în ziua de azi ce a avut cu mine. Apoi a plecat, iar eu am dat cu degetele pe obraz, lângă nas, pentru că am crezut sunt transpirată. Dar nu, îmi curgea sânge din nas. Mă lovise destul de tare.

Mi-am revenit, nu mi-am revenit, nu mai conta. Am șters sângele și am ieșit din nou în Madison Square Garden. Am făcut exercițiu. Nu-mi mai amintesc prea multe din el.”, a mia povestit fosta mare atletă.

Lavinia Agache, adulată de români, dar umilită de propriul antrenor, a mai povestit că după 1991 avea să se rentâlnească cu Béla Károlyi și avea să-l întrebe care a fost motivul pentru care reacționase așa la acel moment, reacția acestuia fiind că nu-și mai aduce aminte de episod.

Lavinia Agache la Deva

Sportiva română concluzionează, spunând că „Pentru o adolescentă de 13 ani nu a fost o experiență extrem de plăcută. La nicio vârstă nu e. Și, pentru că mă plăcea, am fost cu atât mai surprinsă. Însă învățăm în viață. Face parte din devenirea mea.

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram unde se află și nu a mai scăpat cu viață
Digi24
O femeie s-a dus la spital pentru investigații, dar a aflat că este deja moartă. Iar neplăcerile au continuat să apară
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Travis Kelce devine cel mai bine plătit jucător din NFL. Taylor Swift este cea care i-a mărit averea
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Capital.ro
Alimentul care trebuie consumat imediat după masa de Paște. Tudor Ciuhodaru: ”Facilitează digestia! Crud, nu din conservă!”
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Tradiții de Paște. La masă, prima dată trebuie să se mănânce ou
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O bucată de carne a început să se miște și a căzut singură de pe masă. Clientul unui restaurant a filmat totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro