„Le înfometau și le băteau dacă refuzau”. Nadia Comaneci a scăpat de coșmarul cuplului Karoly

„Le înfometau și le băteau dacă refuzau”. Nadia Comaneci a scăpat de coșmarul cuplului Karoly
Antrenorii Bela şi Martha Karolyi, acuzați de gimnastele americane că le-au înfometat și le-au bătut

Bela şi Martha Karolyi, foștii antrenori ai lotului național de gimnastică al României, care au antrenat-o și pe Nadia Comâneci, se confruntă cu acuzații foarte grave în Statele Unite ale Americii, unde au emigrat încâ din anul 1981.

Antrenorii Bela şi Martha Karolyi, acuzați de gimnastele americane că le-au înfometat și le-au bătut

Fostele gimnaste americane care au trecut prin mâna celor doi soți au prins curaj și au început să povestească chinurile prin care au trecut la ferma lui Bela Karolyi, unde erau cazate și antrenate pentru competiții. Totul a ieșit la iveală după ce medicul Larry Nassar care lucra cu cei doi soți a fost acuzat de multe gimnaste de abuz sexual. Acesta, de altfel, a fost condamnat pe viață pentru faptele sale.

După spusele mai multor martori din dosar, soții Karolyi ar fi creat un stil opresiv, care a devenit un adevărat mediu toxic unde Nassar a făcut ce a vrut. Era marioneta lor, ne antrenam accidentate. Ei au obţinut ce au vrut și el a obţinut ce a vrut, a spus Jeanette Antolin, fostă componentă a lotului SUA.

Antrenorii Bela şi Martha Karolyi, acuzați de gimnastele americane că le-au înfometat și le-au bătut
Antrenorii Bela şi Martha Karolyi, acuzați de gimnastele americane că le-au înfometat și le-au bătut

11 fracturi în doar 5 ani

Gimnastele au povestit că erau înfometate, jignite și chiar bătute! Mai mult, au fost obligate să se antreneze, deși aveau fracturi. Dieta şi antrenamentele dure ar fi dus la întârzierea pubertăţii, iar cele care intrau în pubertate erau ridiculizate.

Fosta gimnastă, Mattie Larson, care a depus mărturie pentru că a fost agresată sexual de Nassar, susține că medicul a declarat-o o dată aptă pentru a se antrena la ferma soţilor Karolyi, deşi avea o fractură la gleznă: Martha, l-ai ţinut aproape pe Larry pentru că era un medic bun? Sau l-ai ţinut pentru că ne-a lăsat să concurăm când eram accidentate şi era dispus să vă păstreze secretele?, a spus Larson la proces.

După ce soții Karolyi s-au stabilit în Statele Unite, mai multe gimnaste au vrut să se pregătească cu antrenorii care au lucrat cu Nadia Comăneci. Una dintre primele lor eleve americane a fost Mary Lou Retton, care a câştigat cinci medalii la JO din 1984. După acest moment, soții Bela şi Martha Karolyi și-au deschis un centru de pregătire, în colaborare cu Federația Americană, fiind plătiţi cu peste două milioane de dolari.

Gimnastele americane erau atât de înfometate încât căutau mâncare prin tomberoane

După spusele gimnastelor, odată ajunse la ferma soților Karolyi, gimnastele erau ținute sub un control foarte strict. Bella și Martha le controlau pe fete chiar și în camere pentru ca acestea să nu fi ascuns mâncare. Sara Tank Ornelas, acum în vârstă de 44 de ani, spune că a început să se antreneze cu soţii Karolyi în 1985: Eram trataţi ca un plan de afaceri. Ea a suferit 13 fracturi în perioada în care s-a pregătit cu soţii Karolyi, de când avea 11 ani și până la 15.

Să îţi fie foame era ceva normal. Un mic dejun obișnuit însemna o cantitate mică de cereale. La prânz aveam ton uscat şi câţiva biscuiţi, iar cina consta într-o porţie mică de carne de pui şi broccoli sau orez, a mai spus Sara Ornelas.

O profesoară a fetelor a rămas șocată să vadă cât de foame le era copilelelor, așa că le ducea mâncare și ciocolată pe furiș. Fetele erau atât de înfometate, încât căutau mâncare prin gunoaie, atunci când ieșeau în oraș.

Fosta gimnastă Gabriela Geiculescu, care s-a pregătit cu soţii Karolyi în România, spune că a crezut că cei doi nu le pot trata pe gimnastele americane aşa cum le tratau pe românce: Ţi se făcea atât de foame încât mâncai pastă de dinţi. Iar când te accidentai, trebuia să îţi ascunzi durerea, altfel te băteau„, a spus Geiculescu. Româncele au dat o mare petrecere, atunci când s-a aflat că au scăpat de soții Karolyi, care au plecat în SUA.

Într-un interviu acordat pentru Adevărul, coregraful Geza Poszar, care a lucrat aproape toată viața cu cei doi soți, a spus care este gimnasta care a scăpat de bătaie. ”Bela nu a atins-o vreodată pe Nadia Comăneci. Când o lăuda îi spunea «Grigore», iar când era nervos atunci îi spunea «Comăneci». Restul gimnastelor românce care au lucrat cu Bela au avut de suferit. Nadia a fost singura care a scăpat nebătută de Bela Karolyi, a spus bărbatul.

Până în acest moment, Federația Americană a refuzat să comenteze acuzaţiile fostelor sportive, iar soţii Karolyi nu au dat un răspuns. Avocatul acestora spune că cei doi nu au abuzat pe nimeni şi cooperează cu autorităţile.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI