Nadia Comăneci, jignită grosolan de Bela Karolyi: ‘Vacă decorată’. Ce s-ar mai fi întâmplat

Nadia Comăneci, jignită grosolan de Bela Karolyi: 'Vacă decorată'. Ce s-ar mai fi întâmplat
Nadia Comăneci, jignită grosolan de Bela Karolyi după Olimpiada de la Montreal

Nadia Comăneci, jignită grosolan de Bela Karolyi: ‘Vacă decorată’. Culisele colaborării marii gimnaste cu antrenorul care, alături de soția sa, Marta, a condus în anii 70 lotul olimpic de gimnastică, relevă lucruri incredibile. Pentru public, Nadia și Karolyi, dar și celelalte gimnaste, aveau o anumită aură dată de rezultatele senzaționale din acea perioadă. Dar, în culise, adevărul era mult diferit, plin de abuzuri fizice și verbale. Unul dintre oamenii care au fost martori la acele evenimente a fost și Geza Pozsar, coregraful lotului din acea perioadă.

Nadia Comăneci, jignită grosolan de Bela Karolyi: ‘Vacă decorată’

Nadia Comăneci, jignită grosolan de Bela Karolyi: ‘Vacă decorată’. Marile performanțe ale gimnasticii feminine românești din anii 70 au avut-o în prim-plan pe „Zeița de la Montreal”. Pe „banca tehnică” se afla cuplul Bela și Marta Karolyi, văzuți, din exterior, ca niște adevărate genii ale gimnasticii. Dar, dincolo de fațada strălucitoare de atâtea medalii, realitatea a fost mult mai dură, mai urâtă, prin prisma comportamentului celor doi față de micuțele gimnaste.

Unui dintre martorii apropiați ai acelor realități „strâmbe” a fost și coregraful Geza Pozsar (71 de ani), artizanul unora dintre cele mai reușite exerciții la sol din istoria gimnasticii, datorate execuției Nadiei Comăneci. Poszar a alea să rămână în SUA, în martie 1981, în același timp cu soții Karolyi. El a dezvăluit, în exclusivitate pentru Playsport, amănunte șocante din comportamentul cuplului de antrenori care au condus, ulterior, și lotul olimpic al SUA.

Ce s-ar mai fi întâmplat

Nadia Comăneci, „ghidată” de Bela Karoly, a devenit, după Olimpiada de la Montreal un adevărat star mondial. Acest lucru i-a oferit și o protecție împotriva abuzurilor fizice și verbale la care erau supuse colegele sale din lotul național.

La Onești, Bela era mult mai puțin brutal. Le mai trăgea câte o palmă, mai striga la ele, dar existau destule momente când se comporta drăguț. Se juca cu fetele, le scotea la câte un fotbal pentru amuzament. Iar gesturile astea mai deplasate apăreau destul de rar. Abia la Deva înnebunise complet, după ce Nadia plecase să se pregătească la București, fără el.

Și prima pe care a luat-o în colimator a fost Emilia Eberle, pe care avea ambiția s-o facă a doua Comăneci. Numai că ea nu era de calibrul Nadiei. Dar, ca s-o forțeze la maximum, a uscat-o în bătaie. I-a rupt și coastele într-o zi. Iar Marilena Vlădărău, numită Perețeanu acum, a suferit și ea enorm”, a povestit Geza Pozsar pentru Playsport.

Pe Comăneci n-a îndrăznit s-o molesteze

Pozsar a povestit cum Bela Karolyi a bătut-o pe Vlădărău până aceasta a urinat pe ea de durere.

Exersa paralele pentru Olimpiada de la Moscova și nu reușea să facă mișcarea pe care o dorea Bela. A bătut-o până a urinat pe ea de durere. Apoi a înjurat-o: ”Uite cum se p..ă scroafa asta pe covor!”. Și a lovit-o și cu piciorul. Un sălbatic!”, a mai spus coregraful, conform sursei citate.

Nadia Comăneci a reușit să scape tratamentului brutal pe care-l aplica Karolyi colegelor sale. Devenise un adevărat „bun național” după Olimpiada de la Montreal, iar antrenorul nu-și permite același comportament față de cea care primise decorația „Erou al Muncii Socialiste” chiar de la Nicolae Ceaușescu. Dar nici Nadia nu a scăpat de vorbe dure rostite „pe la spate” de tehnicianul care nu accepta să fie pus în umbră de propria gimnastă.

El (n.r. – Bela Karolyi) a început, de fapt, să devieze după marele succes de la Montreal 1976, când a avut și niște conflicte cu Nadia și se tot ridica întrebarea cine pe cine a creat: Bela pe Nadia sau invers? Pe Comăneci n-a îndrăznit s-o molesteze, dar, prin spate, n-o scotea din “vacă decorată”. El și-a permis să facă ce vrea și fiindcă a cultivat o relație specială cu premierul Ilie Verdeț, driblând-o inclusiv pe Elena Ceaușescu, care nu-l suferea”, a spus Pozsar, potrivit aceleiași surse.