24 nov. 2020 | 19:16

Adio, centrale termice de apartament! Metoda ingenioasă folosită de acești oameni pentru încălzire în casele din Japonia

Știri generale
Adio, centrale termice de apartament! Metoda ingenioasă folosită de acești oameni pentru încălzire în casele din Japonia
Metodă inedită și eficientă de încălzire

Majoritatea dintre noi ne dorim metode eficiente și puțin costisitoare, când vine vorba de căldură în casă. Există metoda clasică a centralelor termice. Dar indiferent cât de bine sunt construite, tot există un cost resimțit în buget. Specialiști caută de zor metode fiabile și mai puțin costisitoare, unele dintre ele chiar inedite. O metodă, deja practicată de câteva secole, poate? O astfel de metodă vine din Japonia, practicată încă din secolul al XIV-lea, numită kotatsu.

Kotatsu, poate fi cea mai bună metodă de încălzire

Japonia, încă uimește prin multele obiceiuri, prin ingeniozitate și tehnologice. Dar, cu tot boom-ul lor tehnologic, japonezii se mai folosesc și astăzi de anumite lucruri vechi, de secole.

Dacă Europa bate moneda pe centralele termice cu consum mic, dar și-așa se resimte în buget, Japonia folosește și azi o metodă clasică de încălzire, încă din secolul al XIV-lea, numită kotatsu.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest procedeu, vă putem spun că, defapt, kotatsu este un obiect japonez încântător, punctul central al casei pe vreme rece. Dacă intri în casa unui japonez iarna, vei găsi în centrul casei acest obiect.

Kotatsu-ul modern implică o masă joasă cu un futon special, denumit shitagake, așezat deasupra. Un încălzitor electric este atașat sub care va menține corpul inferior al dispozitivului cald.

În timp, chiar și în Japonia, kotatsu și-a pierdut din popularitate la un moment dat, după ce încălzirea prin pardoseală a devenit o modalitate de încălzire a caselor.

Metodă inedită și eficientă de încălzire

Kotatsu, mai popular, o masă electrică, a avut începuturi destul de umile și practice, considerate a fi originare din epoca Muromachi din secolul al XIV-lea. La începuturi era folosit cărbunele pentru a încălzi o vatră așezată în pământ, cunoscută sub numele de irori. (vezi galerie)

Ulterior s-a adăugat o platformă  care a separat funcția de gătit de cea de încălzire și, în cele din urmă, pentru a opri căldura să se disipe mai repede. Ulterior a mai fost adăugată și o plapumă, care este așezată deasupra pentru a concetra căldura într-un singur loc. Acest stil timpuriu a fost numit hori-gotatsu.

Iarna, în Japonie, sunt temperaturi minime de 5 grade, iar pereții caselor sunt destul de subțiri, de aici și căutarea unor metode de încălzire rapidă. Kotatsu a evoluat în timp, iar acum se regăsește în multe case japoneze, pe lângă încălzirea prin pardoseală, sau centrale.

Desigur, încălzirea altor camere din casă, în special a dormitorului, a devenit importantă  și astfel s-a născut kotatsu portabil. Mai întâi cărbuni într-o oală de pământ și apoi, mai târziu, un încălzitor electric a fost atașat la partea de jos a mesei făcându-l astfel portabil. Acest stil modern al clasicului kotatsu este denumit oki-gotatsu, oki însemnând plasare.

Inclusiv cei de la Eva.ro, au ales să testeze metoda clasică, kotatsu, pentru a vedea cum se poate încălzi o cameră astfel.

Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Cum arată cavoul-palat unde va fi înmormântat Silviu Prigoană?! A cerut să fie înhumat la secret, exact ca tatăl său?! Regina Întunericului: „Dacă nu-i respectăm dorința, se supără!”
Click.ro
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
Cum alegi ouăle la magazin, ca să nu-ți iei țeapă
EVZ.ro
Fiica lui Ioan Crișan, acuzată că ar fi plănuit asasinarea tatălui ei, și cei doi complici au fost arestați preventiv. Cum a motivat instanța decizia, după ce în octombrie toți trei au fost eliberați
Spynews
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro