Vedeta tv Adina Halas, care s-a perfecționat în nutriție și în diete, ne oferă, în exclusivitate pentru Playtech Știri, câteva sfaturi alimentare, pentru Postul Crăciunului. Cu ce să înlocuim cartofii albi, care îngrașă? De ce nu e bine să mâncăm prea mult orez? Adina Halas ne oferă și o rețetă rapidă, de supă de legume, cu crutoane, ieftină, gustoasă și sățioasă!
Adina Halas ne oferă câteva sfaturi de aur, pentru Postul Crăciunului, în care meniul este cu mult redus, fiind excluse lactatele și carnea. Am aflat cu ce putem înlocui cartofii albi, periculoși pentru siluetă, dar și care sunt cele mai sănătoase proteine vegetate:
”Este o mare problemă, în perioada de post, pentru că nu prea atingem proteina, eu mă alimentez având în minte grupele alimentare. Prin urmare, suplimentez în post cu proteină de mazăre. Există, de fapt, tot felul de proteine vegetale.
E bine să evităm carbohidrații și grăsimile, care îngrașă, și să înlocuim cartofii albi cu cartofii dulci. Foarte bune sunt legumele, murăturile.
Grijă mare, la pâine și la făinoase, la covrigei și la tot felul de ”zuzumei”! Poate, doar o dată, la 1.000 de ani, dacă ți-a fost poftă!”.
CITEŞTE ŞI Cele mai bune rețete de post. Sunt simplu de preparat și nici măcar nu îngrașă
Extrem de atentă la meniu, pentru a evita mai apoi lupta cu kilogramele în plus, Adina Halas ne-a oferit și alte variante delicioase, meniu în care sunt incluse murăturile:
”Eu nu sunt un fan al produselor de soia, din comerț, cum sunt, de pildă, șnițelele din soia. Mi se pare că-ți fac mai mult rău decât bine. Sunt bune și sănătoase supele de zarzavaturi, mâncarea gătită, cu mare atenție însă la uleiurile folosite și la cantitate! Sunt bune și lintea, năutul, humusul, semințele, nuci, toată aria asta.
Să nu uităm de fasole și de quinoa! Grijă mare, însă, la cât orez mâncăm, căci ne poate ridica glicemia! Dacă alegem să mâncăm și pâine, peste zi, varianta cea mai bună ar fi ca produsele de panificație să fie din făină de secară sau pâinea să fie făcută cu maia.
Poți mânca, fără să te îngrași, dar să te saturi, o felie-două de pâine, la o mâncare de năut, pe care ți-o pregătești în casă, cu puțin ulei, cu sos de roșii și cu castraveți murați. E deliciosă, de post, nu-ți afectează nici silueta și nici sănătatea”.
Adina Halas vă oferă și o rețetă gustoasă de supă de legume, un adevărat ”deliciu gastronomic”, după cum o laudă ea: ”Dacă pui în supă tot ce trebuie e un deliciu gastronomic. Iar dacă îi mai adaugi și crutoane, făcute în casă, dă dependență!”.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Adina Halas ne-a explicat, pas cu pas, modul de preparare:
”Se pun la fiert, într-o oală mare, cepele, morcovii, țelina, păstârnacul și cartofii. Când încep să se înmoaie, se adaugă ardeiul capia.
Când sunt aproape fierte legumele, se adaugă turmericul, amestecul de condimente și sarea. Se strecoară supa și se păstrează și lichidul.
Peste legumele strecurate, se adaugă ghimbirul, usturoiul și uleiul de măsline și se blenduiesc, adăugând treptat și din apa în care au fiert legumele, până se ajunge la consistența dorită, care ar trebui să fie potrivită și cremoasă”.
Adina Halas ne-a dezvăluit și micile ei secrete pentru rețeta de crutoane, cu busuioc uscat și cu usturoi:
”Pentru crutoane, am tăiat în bucăți de 2-3 cm pâine feliată, dietetică, cu maia, cu adaos de semințe.
Într-un bol, am amestecat câteva linguri de ulei de măsline, 2-3 căței de usturoi, zdrobiți în mojar, busuioc uscat și sare și am trecut crutoanele prin acest amestec, apoi le-am pus într-o tavă, pe hârtie de copt și le-am băgat în cuptorul preîncălzit.Le-am copt timp de aproximativ 10 minute, la 180 de grade”. Poftă bună!”.