04 dec. 2024 | 21:20

Ce înseamnă ”brain rot”, expresia anului 2024 stabilită de către cei de la Universitatea Oxford

Diverse
Ce înseamnă ”brain rot”, expresia anului 2024 stabilită de către cei de la Universitatea Oxford
Ce înseamnă ”brain rot”?

Universitatea Oxford a desemnat „brain rot” drept expresia anului 2024, într-o decizie care scoate la iveală preocupările tot mai mari legate de efectele vieții digitale asupra sănătății mintale. Alegerea termenului a fost rezultatul unui proces amplu, care a inclus peste 37.000 de votanți și o listă scurtă cu șase finaliști, printre care și termeni precum „demure” (modest) sau „romantasy” (un gen literar ce combină dragostea și fantezia).

Potrivit Oxford University Press, editorul celebrului Oxford English Dictionary, „brain rot” a înregistrat o creștere spectaculoasă a utilizării, de 230% în 2024. Termenul reflectă o stare colectivă de îngrijorare față de efectele consumului excesiv de conținut online trivial asupra stării mentale.

Ce înseamnă „brain rot”?

Definit ca „deteriorarea stării mentale sau intelectuale, asociată în special cu consumul excesiv de conținut online lipsit de valoare sau provocări intelectuale”, „brain rot” a devenit un simbol al anxietății moderne față de timpul petrecut pe rețelele de socializare.

Casper Grathwohl, președintele Oxford Languages, a explicat alegerea:

„Brain Rot se referă la unul dintre pericolele percepute ale vieții virtuale și la modul în care ne folosim timpul liber. Este ca un capitol următor în conversația culturală despre umanitate și tehnologie. Nu este surprinzător faptul că atât de mulți votanți au îmbrățișat termenul, aprobându-l ca fiind alegerea noastră din acest an.”

Mai mult, expresia a câștigat popularitate în rândul generațiilor Z și Alpha, grupuri care domină atât consumul, cât și crearea de conținut digital. Grathwohl a adăugat:

„Este fascinant faptul că generațiile care contribuie cel mai mult la fenomenul digital au adoptat acest termen, demonstrând conștientizarea impactului negativ al consumului online excesiv.”

Un concept cu rădăcini istorice

Deși pare un termen modern, „brain rot” își are originile în secolul al XIX-lea. Prima utilizare documentată a expresiei datează din 1854, în cartea Walden a lui Henry David Thoreau. Atunci, termenul avea o conotație diferită, legată de starea mentală și intelectuală a individului. În 2024, semnificația sa a fost reinterpretată pentru a reflecta problemele contemporane ale erei digitale.

Popularitatea termenului, un „simptom al vremurilor”

Profesorul Andrew Przybylski, cercetător la Universitatea Oxford, consideră că popularitatea expresiei „brain rot” este strâns legată de vremurile pe care le trăim:

„Este un simptom al epocii digitale, în care conținutul online influențează tot mai mult sănătatea noastră mentală.”

Această alegere vine într-un context în care societatea discută intens despre echilibrul dintre viața reală și cea virtuală, precum și despre modul în care petrecerea timpului online ne afectează productivitatea, sănătatea mintală și relațiile interumane.

Un premiu care reflectă stările de spirit ale societății

Premiul pentru „Cuvântul Anului”, oferit de Oxford University Press, are o tradiție de a surprinde tendințele și preocupările dominante ale societății. Anterior, termeni precum „rizz” (abilitatea de a atrage pe cineva romantic) și „climate emergency” (urgență climatică) au câștigat acest titlu. Alegerea „brain rot” marchează o continuare a acestui efort de a reflecta zeitgeist-ul contemporan.

Creșterea utilizării termenului „brain rot” poate fi văzută ca un semnal de alarmă pentru societate. Pe măsură ce tehnologia continuă să avanseze, este esențial ca indivizii să-și găsească un echilibru între consumul de conținut digital și activitățile care stimulează dezvoltarea personală. Alegerea acestui termen ca expresie a anului 2024 reflectă nu doar o tendință lingvistică, ci și o invitație la reflecție asupra modului în care ne trăim viața în era digitală.

Parteneri
Scandal uriaș la TV. Dan Capatos dă de pământ cu Liviu Guță. Ce a putut să spună vedeta TV despre manelist
Redactia.ro
Cine a fost marea iubire a Maiei Morgenstern. Au trăit o poveste de dragoste ca-n basme: „Ne-a fost sete unul de altul”
Click.ro
„Caut chiriaș care să ajungă acasă după 20.30 seara și să lipsească în weekenduri”. Un anunț s-a viralizat din cauza cerințelor
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
CUPLUL ANULUI 2025?! Așa ceva NU își imagina nimeni! Ea e cu 12 ani mai mare ca el!
Unica.ro
Primul tunel de autostradă din România, aproape gata. Imagini uimitoare
EVZ.ro
Care este legătura între mers și memorie. Ce au descoperit cercetătorii
Spynews
Lovitură devastatoare pentru Călin Georgescu. S-a găsit acum dovada. Anunț final din SUA
Capital.ro
Daniela Nane, imagini pasionale cu iubitul de 29 de ani. Își trăiesc intens iubirea în vacanțe exotice. Totuși, ceva neprevăzut s-a întâmplat în vacanța aceasta
Avantaje
BANII intră DIRECT pe CARD! Anunț OFICIAL
Mediaflux
Cum este viața Oanei Ioniță, după divorțul de fostul soț! Vedeta și-a dus fiul în vacanță, după o perioadă tumultoasă
Spynews.ro
Test psihologic. Alege o piatră și află ce secrete dezvăluie despre tine. Sfaturi de care ai nevoie și de care trebuie să ții cont
Realitatea.net
Cu ce probleme s-a confruntat Delia în vacanța din Singapore. Ce s-a întâmplat și ce a anunțat în online
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro