Adevăruri și informații false despre uleiul de măsline. Uleiul de măsline joacă un rol important în bucătărie. De multe ori, gospodinele îl folosesc în detrimentul uleiului de floarea soarelui datorită ingredientelor ce stimulează starea de sănătate. Există o mulțime de informații despre acest produs, mai ales pe internet. Unele sunt reale, altele sunt eronate.
Ce trebuie să știi despre uleiul de măsline pe care îl folosești la gătit. Acest tip de ulei este bogat în fitonutrienți, antioxidanți și grăsimi mononesaturate care stimulează starea de sănătate. Există o mulțime de informații pe internet despre acest produs. Nu toate sunt adevărate.
În rândurile de mai jos vom vorbi despre cele mai des întâlnite mituri în legătură cu uleiul de măsline. Ce trebuie să știi, de fapt, despre acest produs alimentar. Primul și cel mai comun mit este că nu puteți găti cu ulei de măsline extravirgin. Puteți face acest lucru, însă este recomandat să verificați calitatea produsului.
Un al doilea mit spune că uleiul de măsline nu are dată de expirare. Adevărul este că toate uleiurile se degradează în timp. Cel mai bine este ca acestea să fie consumate atât timp cât sunt proaspete. Uleiul de măsline poate fi menținut prospăt dacă este depozitat într-un loc răcoros și întunecat.
În ciuda tuturor informațiilor vehiculate pe acest subiect, uleiul de măsline nu conduce la producerea de grăsimi trans când este încălzit. Grăsimile trans sunt eliberate, în principiu, prin hidrogenare parțială. Acest fenomen are loc în bucătăriile industriale. Este greu de reprodus în bucătăria de acasă.
De asemenea, uleiul de măsline extravirgin tulbure nu este un indiciu al procesului de râncezire. În realitate, tulburarea uleiului poate reprezenta un indiciu al stării de prospețime a produsului. Uleiul de măsline, dacă este cumpărat la scurt timp după ce a fost produs, poate să prezinte o cantitate mică de umiditate care, în timp, se depune.
Calitatea uleiului de măsline folosit la gătit nu poate fi verificată prin nuanța culorii. Un ulei de măsline extravirgin de calitate poate să aibă culoare diferită, în funcție de soiul de măsline din care a fost produs. Nuanțele acestui produs pot să varieze de la galben pal la verde închis.
Citește și: Cel mai bun ulei de măsline pe care trebuie să îl folosești. Așa îl alegi corect
Se mai spune că în momentul în care gătiți legume cu ulei de măsline, cele dintâi își pierd antioxidanții. Nimic mai fals. Studiile arată că în urma procesului de gătire cu ulei de măsline rezultă o cantitate mai mare de antioxidanți. Mai ales dacă produsele gătite sunt crude.