Toată lumea îl cunoaște ca Secretar de Stat în mai toate guvernele ce s-au perindat în România. A fost cel care a construit de la zero sistemul SMURD și este unul din cei mai populari reprezentați ai autorităților, dar puțină lume știe despre familia lui.
Raed Arafat a ajuns din nou în vizorul presei, după ce filmările extrem de controversate de la Colectiv au ajuns pe micile ecrane. A venit în România în anul 1981, cu scopul de a-și urma pasiunea și de a deveni un medic extrem de bun. Zis și făcut! Acesta a început să urmeze studiile Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca în anul 1989. După un an în România, visa să plece în Franța pentru a-și continua studiile, însă căderea comunismului l-a împiedicat să mai iasă din țară, moment în care a decis ca România să-i devină a doua casă.
După ce a terminat facultatea, a început să lucreze pe Ambulanță, mai apoi s-a gândit la un plan pentru a putea înființa primul serviciu de urgență din țară, denumit tot de el SMURD. Dacă majoritatea știu de viața sa profesională, despre cea personală nu au fost multe de zis. În tot acest timp, Raed Arafat și-a dedicat tot timpule exclusiv meseriei, motiv pentru care nu s-a căsătorit niciodată.
Pentru cei care nu știu familia lui Raed Arafat este una cu vază și era foarte bogată și locuiesc în orașul Nablus. Aici membrii familiei dețin proprietăți imobiliare importante, între care și o fostă fabrică de săpun, administrată acum de vărul Nasir Arafat, ca muzeu și centru cultural. Printre cei care se ocupă de ”afacerile familie” este și vărul lui Raed Arafat, Nasir Arafat, un arhitect atașat de orașul său, în care a copilărit și Raed de la SMURD, iar cei doi sunt veri de tată.
Familia Arafat n-are nicio legătură cu defunctul lider palestinian Yasser Arafat, dar este una proeminentă și a fost foarte bogată, în Nablus. Au deținut peste un sfert din proprietățile imobiliare din oraș. Vărul Nasir îi numește pe ai săi ”negustori educați”. O parte dintre ei au absolvit Harvard sau Cambridge iar afacerile s-au concentrat inițial pe negoțul cu haine/costume specifice locului și pe fabricarea săpunului din ulei de măsline.
Au avut 4 fabrici de săpun, din cele 34 care încă funcționau în Nablus, în perioada britanică a Palestinei. ”Am pierdut fabricile din cauză că în 1936, unchiul meu lupta contra ocupației britanice și era vânat de armată”, povestește Nasir Arafat. El spune că englezii au bombardat casa familiei, care a fost prima complet distrusă de armata britanică, în Palestina.
Din acel moment circa 50 persoane din familia Arafat au rămas fără adăpost. Ca să trăiască au început să vândă din cele 100 spații comerciale deținute în Nablus, din 1350 existente în oraș. ”Acum mai suntem doar parțial proprietari și închiriem spațiile”, spune Nasir iar din marea afacere imobiliară, practic familia mai deține o participație de o treime.
Tatăl lui, Daud Arafat ar fi vrut ca Raed să preia afacerile familiei și n-a fost mulțumit de alegerea fiului, iar culmea e că Daud a început să lucreze ca șofer pe ambulanță, în Nablus, spune vărul Nasir și mama lui Raed Arafat trăiește și a pășit peste pragul de 80 ani.
”Îi mergea mintea, și-a construit singur afacerile. A devenit unul dintre cei mai bogați din oraș. Când a apărut radioul în regiune, el a adus difuzoare din Japonia sau Coreea și le-a asamblat aici, în carcase. A făcut o făbricuță pe care apoi a vândut-o. Înainte să moară, pusese la cale o afacere de import cu ceasuri elvețiene, dar n-a mai apucat”, spune Nasir Arafat.
Din păcate, odată ales drumul acesta, Raed Arafat a trebuit să fac mari sacrificii. S-a îndepărtat de familie și de origini. Vorbește rar cu sora lui, medic în Dubai, iar pe mama sa o vede la 2-3 ani.
”Nu merge în Palestina decât foarte rar, nu este deloc bine vazul acolo. Na, un palestinian a creat un serviciu medical de excelenţă într-o altă ţară. Puţini sunt cei care ştiu că el are un frate si o sora. Cu el nu are o legătură strână, însă, de sora lui, care e medic în Dubai, e apropiat. Pe mama lui o vede rar, o dată la doi, trei ani, iar tatăl a decedat acum mulţi ani. Arafat nu s-a însurat niciodată, şi-a dedicat viaţa acestei meserii”.