Scandalul privind evacuarea pacienților de la Spitalul Foișor după ce unitatea a fost declarată spital suport covid-19 ia amploare.
Schimbarea spitalului a fost făcută în mod ilegal, au susținut reprezentanții unității medicale, iar fostul ministru al Sănătății fusese informat de asta de pe 2 aprilie. Angajații s-au plâns că unitatea medicală nu îndeplinește condițiile pentru a trata pacienți de covid-19.
Acum, Spitalul Foișor are 183 de paturi libere și doar 23 de pacienți cu covid-19, asta după ce evacuarea pacienților s-a făcut târziu în noapte, iar unii dintre ei abia se recuperau după intervenții chirurgicale.
Într-un răspuns la o solicitare trimisă de Antena 3 privind situația pacienților covid din unitatea medicală, reiese că erau internați doar 20 de pacienți cu covid-19, dintre care 17 pe secția de ATI.
Spitalul Foișor are 28 de paturi, din care doar 17 sunt ocupate. Medicii de la Foișor au răspuns că au fost anulate peste 30 de operații chirurgicale, atunci când spitalul a devenit unitate de suport covid-19. În plus, pe lista de așteptare pentru intervenții chirurgicale erau 831 de oameni.
În total, numărul de paturi goale este de 183 (total paturi 217- 28 din ATI = 189 paturi secții – 6 cu pacienți = 183.
Medicii au spus Ministerului Sănătății că nu sunt pregătiți ca Foișor să devină spital suport covid-19, într-o adresă de pe 2 aprilie.
”Conform celor menţionate de Ordinul 434/2021 din 26 martie 2021, criteriile menţionate NU sunt îndeplinite de Spitalul clinic de Ortopedie Traumatologie şi TBC Osteoarticular ”Foişor”, fiind obligaţi să vă atenţionăm de acest context de neconformitate pentru a evita concluzii provocatoare de malpraxis sau de perturbare a întregii activităţi a spitalului, care este eminamente ortopedică, prin monoprofil”, se arată în documentul adresat Ministerului Sănătăţii şi semnat de managerul spitalului, de directorii medical şi financiar-contabil şi de şefii de secţie.
Și președintele Colegiului Medicilor București, Cătălina Poiană, a vorbit despre decizia regretabilă de a evacua pacienții și de a face din Foișor spital covid-19.
„Chiar dacă contextul epidemiologic din Bucureşti a impus această decizie dificilă, consider anormal ce s-a întâmplat, iar această situaţie reprezintă o pată pe sistemul de sănătate şi sporeşte neîncrederea românilor în sistemul spitalicesc şi în sistemul sanitar în general. Înţeleg şi ştiu că situaţia este extrem de dificilă cu numărul de pacienţi infectaţi cu SARSCoV-2 în Bucureşti, dar dacă soluţia analizată a fost cea de evacuare a Spitalului Foişor, evacuarea trebuia mult mai bine gestionată şi coordonată de toţi cei implicaţi în această procedură”, a spus medicul.
”Este extrem de important să creştem încrederea românilor în sistemul medical, nu să trezim suspiciuni cauzate de emoţii colective după ce vedem pacienţi transferaţi în salvări şi maşini personale, unii abia operaţi, transportaţi prin mijlocul unor protestatari în miezul nopţii”, a spus ea.