Ce se va întâmpla în perioada următoare în România, în contextul conflictului Rusia-Ucraina. Anunțul important făcut de ministrul Apărării Naționale

Ce se va întâmpla în perioada următoare în România, în contextul conflictului Rusia-Ucraina. Anunțul important făcut de ministrul Apărării Naționale
Vasile Dîncu: „Țările care sunt în NATO din flancul estic nu sunt părăsite”

Deși România nu a ridicat nivelul de alertă, conform declarațiilor ministrului Vasile Dîncu, tensiunea există. Același ministru al Apărării a mai declarat că există deja gândite planuri defensive la nivelul NATO. Vizita Secretarului General NATO încearcă să fie un alt semnal de alarmă trimis Rusiei. Toate aceste declarații, dar și dislocarea celor 1.000 de soldați americani, aduc un anume grad de siguranță la granița estică a Alianței.

Vasile Dîncu: „Țările care sunt în NATO din flancul estic nu sunt părăsite”

Ultimele informații, privind vizita de mâine a Secretarului General NATO, Jens Stoltenberg, plus sosirea primilor 100 de soldați americani și trailere cu echipamente militare, sunt o mișcare de forță și, în același timp, un mesaj către Federația Rusă.

De altfel, același mesaj, dar mai nuanțat, la avut astăzi, la „News Our with CNN”, la Antena 3, Ministrul Apărării Vasile Dâncu, acesta declarând că „țările care sunt în NATO din flancul estic nu sunt părăsite”. Tot astăzi, ministrul a mai reiterat poziția României geo-politcă din flancul estic al Alianței NATO, dar și că sunt pregătite, încă de anul trecut, mai multe exerciții militare interarme şi interaliate.

„În primul rând, arată un lucru care este foarte sugestiv, faptul că în arhitectura regională a NATO, România ocupă un loc foarte important. Este un furnizor de securitate, îndeplineşte toate condiţiile NATO pentru ca să fie şi să devină un important furnizor de securitate, astfel încât NATO se poate baza pe noi, pe tipul de organizare, pe faptul că putem organiza aplicaţii la cel mai înalt nivel, pentru că ceea ce vor face trupele americane, alături de celelalte trupe multinaţionale care există în România în această perioadă, vor face aplicaţii comune, vor verifica nivelul de interoperabilitate cu structurile naţionale, vor ridica mult nivelul de instruire care există în acest moment.

Sigur că arată şi un răspuns foarte clar din partea NATO, că ţările care sunt în NATO din flancul estic nu sunt părăsite, aşa cum vrea să arate propaganda Federaţiei Ruse şi că există un răspuns integrat, un răspuns la care participă întreaga alianţă, evident defensiv în acest moment, dar există un răspuns foarte serios.”, a declarat Ministrul Apărării Vasile Dîncu.

În 2022 NATO are în România 133 de exerciţii multinaţionale, la toate nivelurile

Informația îi aparține tot ministrului Vasile Dîncu, care a mai declarat că aceste exerciții au fost deja planificate, încă de anul trecut, deci nu ar trebui luate altfel. În același context, în perioada următoarea România este pregătită să primească în baza de la Kogălniceanu, și numai, contingentul de 1.000 de soldați americani, dislocați din Germania.

„Pentru anul de instrucţie 2022, avem 133 de exerciţii multinaţionale, la toate nivelurile gândite, care se desfăşoară pe teritoriul nostru şi cu prezenţă aliată, sigur, de anvergură mai mică sau mai mare. În orice caz, este vorba despre o deplasare a trupelor din bază.

Acum, cele mai multe trupe vor veni în baza de la Mihai Kogălniceanu. De acolo, sigur că vor fi diverse exericiţii şi se va merge în ţară, în alte locuri. Se vor deplasa spre Cincu, Smârdan, Babadag, la Capu Midia, sau în alte locuri unde avem baze cunoscute.”, a mai declarat Vasile Dîncu.

Ministrul a recunoscut că există îngrijorare cu privire la evoluția situației de la granița Ucrainei, dar că România este pregătită pe toate planurile strategice de acțiune, și că va putea face față, alături de partenerii occidentali la o eventuală escaladare a tensiunilor ruso-ucrainene.

Urmăriți Playtech.ro și pe