Război între Rusia și Ucraina? „România mai are 2 săptămâni de liniște.” Cine face previziunea sumbră

Război între Rusia și Ucraina? „România mai are 2 săptămâni de liniște.” Cine face previziunea sumbră
Cine inainteaza scenariul

Se vorbește tot mai des în ultimul despre invazia rusă în Ucraina, însă cum va fi implicată România și ce se va întâmpla peste două săptămâni? Un personaj important din România vine cu un scenariu sumbru legat de problema de la granița României. El spune că e posibil ca Federația Rusă să preia controlul asupra estului Ucraina.

Scenariu sumbru privind situația dintre Rusia și Ucraina

Adrian Năstase înaintează un scenariu sumbru despre invazia rusă în Ucraina. El este de părere că Rusia va pune în aplicare un plan care ar putea fi deloc de bun augur pentru România.

„Cred că mai avem două săptămâni de liniște, pe timpul Olimpiadei, din rațiuni legate de relația dintre Rusia și China.

Pare că lucrurile merg spre o operațiune militară care, în scenariul meu, va fi mai amplă, iar după aceea va duce la o retragere pe zona Donețk și Lugansk în așa fel încât, practic, Rusia să impună o demarcație foarte clară față de Occident, față de o Ucraină cu opțiuni occidentale, dar să obțină și o legătură spre Crimeea”, a declarat fostul lider PSD.

Adrian Năstase este de părere că Rusia vrea blocarea Ucrainei și în urma negocierilor să se ajungă la un anumit control pe zona Donețk și Lugansk.

„Eu cred că pentru a obține ceea ce probabil că își propune, o blocare a Ucrainei, care să accepte variant Minsk 2 cu federalizare și neutralitate, care să ofere satisfacție Kremlinului, eu cred că apoi această retragere sub negocieri va duce la păstrarea unui anumit control pe zona Donețk și Lugansk. La fel a fost și în 2014, când după criza de la Kiev a fost ocupată Crimeea.

Noi avem un temei juridic pe care am putea să-l folosim, așa cum Ungaria s-a implicat parțial. Noi de ce nu am încercat să folosim tratatul semnat cu Rusia, în 2003, pentru a explica inclusiv chestiunea legată de Deveselu și posibilitatea de control?”, se întreabă politicianul.

În ce poziție se va afla România

El a vorbit despre faptul că speră ca acest conflict să nu se extindă spre țara noastră, însă România va fi într-o zonă fierbinte, unde vor avea loc provocări și va fi un aflux de refugiați dinspre Ucraina.

„Eu sper să nu fie un conflict în Ucraina, dar dacă va avea loc, el nu se va extinde spre țara noastră. România va fi într-o zonă fierbinte, o zonă unde vor avea loc eventuale provocări.

Vor fi acuzați de sprijin pentru Ucraina, putem să avem un aflux de refugiați dinspre Ucraina, probleme legate de aprovizionarea cu gazul metan și probleme militare de un anumit tip etc.

Va fi o tensiune și la nivelul populației pe care o simțim deja. Totuși, cred și trebuie să sperăm că această diplomație a telefoanelor și a vizitelor la Moscova, la Kiev, în zonele adiacente, va duce până la urmă la niște soluții care să fie satisfăcătoare.“, a spus Adrian Năstase.

Urmăriți Playtech.ro și pe