Se pare că omul poluează mult mai mult decât mașinile prin activitățile pe care le desfășoară aproape zilnic. Astfel, activități precum, prăjitul pâinii duce la poluarea mediului înconjurător.
În aceeași categorie intră și gătirea fripturii sau curățenia, care poluează mediul mai rău decât o fac mașinile. În plus, este inevitabil să nu inhalăm, particulele fine de praf rezultate din aceste activități. În plus, acestea odată ajunse în ficat, inimă sau creier, pot crește riscul de apariție a unui deces prematur.
Așa reiese dintr-un studiu realizat de o echipă de cercetători de la o universitate din Colorado. Mai exact, aceștia au desfășurat o serie de activități casnice, pe care le desfășurăm cu toții, cum ar gătitul unei cine sau curățarea geamurilor și a podelelor. Acest experiment s-a derulat pe parcursul unei luni, într-o casă improvizată, care măsura 100 de metri pătrați.
Ei, bine, experții au descoperit că inclusiv fiertul apei pe aragaz poate produce niveluri mari de chimicale periculoase. Ba mai mult, fumul eliminat de prăjitorul de pâine este comparabil cu noxele maşinilor mai vechi. Ori că stăm lângă prăjitorul de pâine când funcționează, ori că trăim lângă o atustradă este același lucru. Pentru că, acesta depășește de trei ori limita impusă de Organizaţia Mondială de Sănătate.
Autorii studiului au mai subliniat că și produsele de igienă pe care le folosim atunc când facem curățenie în casă, contribuie în egală măsură la poluarea mediului. Deoarece, compușii volatili din aceste produse sunt toxici și în momentul în care sunt aplicați, nu rămân între pereții casei. Lucru care este benefic pentru sănătatea noastră, dar dezastros pentru mediu. Pentru că și aceștia contribuie la aerul irespirail di orașe.
Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului, aerul pe care îl respirăm în propria locuință poate ajunge sa fie de la două până la cinci ori mai poluat decât aerul de afară. Sistemele de izolare termică, deși ajută pe de o parte în multe feluri, are și un efect secundar nedorit. Geamurile de termopan, izolația pereților și alte finisaje menite inițial să ajute la sporirea confortului termic în interior, cauzează și necircularea aerului în casa, iar aceasta poate avea consecințe nocive asupra sănătății. Astfel, calitatea aerului din casă scade.